Úspora by mohla být sto šedesát tisíc korun

„Solární panely sbírají energii ze sluníčka, ta se přeměňuje na elektrickou energii, přičemž její hlavní část spotřebováváme my coby škola. Přebytek pak teče do sítě," vysvětlil zjednodušeně funkci a systém solárních panelů Miroslav Veselý. Jen pro představu, ušetřená částka zhruba sto šedesáti tisíc korun představuje asi dvacet procent celkové úspory roční spotřeby.

Solární panely elektrickou energii vyrábějí, i když je zataženo. „Co jsme ušetřili a jak se nám panely vyplatily, to zjistíme spíše až po roce," podotkl Miroslav Veselý.

Na jejich instalaci škole poskytlo město Napajedla příspěvek z peněz, které získalo za prodej části společnosti Bytové a tepelné hospodářství Napajedla. Za něj utržilo deset milionů korun.

„Neplánujeme zatím další instalaci solárních panelů. 2. základní škola byla výjimečná v tom, že se nám nabídla plocha ideálně využitelná za tímto účelem. Její obvodový plášť neumožňuje zateplení, takže jsme na objektu alespoň nechali vyměnit okna a sáhli právě k panelům," řekla pro Deník starostka města Irena Brabcová.

Podle Miroslava Pláška, obchodního manažera jedné z regionálních poboček společnosti zabývající se mimo jiné využitím slunečního záření, zájem o instalace solárních panelů je pořád, ovšem už ne takový jako dříve. „Od prvního ledna letošního roku už totiž nikdo nedostává dotaci v rámci státu, jak tomu bylo dříve.