Od loňského roku však nadšení studentů částečně opadlo. Získání třeba iprvního místa jim totiž při dalším studiu vničem nepomůže. Vysoké školy už nepřijímají na základě zvláštních dovedností a plusových bodů, ale pouze podle testů studijních předpokladů. Potvrdila to učitelka zGymnázia Uherské Hradiště Jana Buršová, která je koordinátorkou okresního kola Středoškolské odborné činnosti.

„Studenty už účast vsoutěži neláká tolik jako dříve. Tenkrát se totiž díky umístění mohli snáze dostat na vysokou školu, a proto se osoutěž více zajímali. Teď se raději věnují zvýšené přípravě na přijímací testy, což je pochopitelné, ale nás to samozřejmě mrzí,“ uvedla Buršová. Podle ní se okresního kola účastní okolo padesáti studentů, krajského pak něco přessto.

Soutěž je rozčleněna do sedmnácti různých oborů, znichž si mohou účastníci vybrat ten svůj a vrámci něj vypracovat svou práci. „Tu pak během patnácti minut obhajují před porotou. Moc nás těšilo, jakou měli studenti snahu a dali si na práci záležet. Mívali jsme tolik přihlášených, že jsme museli pořádat speciální školní kolo, na kterém jsme vybrali ty opravdu nejlepší práce,“ podotkla Buršová stím, že zjedné školy se mohou na stejný obor přihlásit dva účastníci.

Pokles zájmu studentů potvrdil ikrajský garant soutěže Drahoslav Viktorýn zGymnázia Jana Amose Komenského Uherský Brod. „Podle mě klesl zájem spíše zdůvodu lenosti studentů. Unás ve škole jsou letos zatím přihlášeni tři kluci, znichž jeden vloni získal první místo voboru matematika a druhý jedenácté místo voboru fyzika,“ uvedl Viktorýn.

Ze škol vUherském Hradišti, Uherském Brodě a Starém Městě se vloňském kole Středoškolské odborné činnosti umístilo celkem devět studentů.