Po oznámení koalice však došlo v místní organizaci k rozkolu a jednat se patrně bude dál, v Napajedlích Irena Brabcová (za Napajedelské fórum-ANO 2011), ve Slavičíně navzdory volebnímu výsledku Jaroslav Končický (ODS). A Vizovice? Jedna velká neznámá.

Otrokovice

Rozdělení mandátů: ČSSD – 9, Nový Impuls pro Otrokovice – 4, Nezávislí a Občané OE – 3, ANO 2011 – 3, KDU-ČSL – 2, KSČM – 1, TOP 09 – 1

Jaroslav Budek, stávající starosta a lídr vítězné ČSSD, 
s největší pravděpodobností i v dalších čtyřech letech povede Otrokovice. Sociální demokraté do radniční koalice půjdou zřejmě s Nezávislými a Občany OE, ANO 2011 a KDU-
-ČSL. A právě lidovci si po úterním prvním vyjednávání vzali nabídnutý čas na rozmyšlenou do včerejšího poledne.

„S volebním programem nemáme zatím žádný problém, což jsme také panu starostovi prezentovali. Příští týden však máme další jednání v tomto směru, koalice proto ještě není definitivní. Zatím ani přesně nevíme, v jakém rozpoložení jsou sociální demokraté. Oficiálně nám nějakou nabídku ještě nedali," řekl ve čtvrtek Deníku lídr KDU-ČSL Vojtěch Čambala.

V pátek se však situace změnila.

Rozkol v ČSSD

Otrokovice – K názorovému rozkolu došlo v otrokovické sociální demokracii, která je vítězem komunálních voleb. Uvnitř se vytvořily dva proudy, které mají rozdílný názor na složení radniční koalice na další čtyři roky.

V čele jedné skupiny stojí Jaroslav Budek. Ten chce o koalici vyjednávat s Občany OE, ANO 2011 a KDU-ČSL. Podporu Budkovi vyjádřil i hejtman a někdejší starosta Otrokovic Stanislav Mišák.

Jiný názor má spolu s dalšími spolustraníky předseda místního výboru sociálních demokratů Jaromír Hanák. Tomu se rovnou jako výhodnější jeví koalice složená z ČSSD, KDU-ČSL a TOP 09, která dá dohromady 12člennou většinu v zastupitelstvu.

Jak Jaroslav Budek, tak i Jaromír Hanák se shodují pouze na tom, že volební dvojka Nový Impuls pro Otrokovice v čele se stávajícím místostarostou Milanem Plesarem by měla odejít do opozice. Situaci budeme nadále sledovat⋌

Napajedla

Rozdělení mandátů: Napajedelské fórum-ANO 2011 – 5, Moravané – 3, Úsvit přímé demokracie – 3, ČSSD – 3, ODS – 2, KDU-ČSL – 2, KSČM – 2, Strana svobodných občanů – 1

Napajedelské fórum-ANO 2011, Moravané, KDU-ČSL a ODS. V takovém složení bude fungovat radniční koalice v Napajedlích. Starostkou zůstává Irena Brabcová. „Dohodu o spolupráci personálního složení rady máme už uzavřenou. V podstatě pokračujeme v té z minulého volebního období, stejně tak volební program je hodně podobný," potvrdila Deníku lídryně vítězného Napajedelského fóra-
-ANO 2011. Nyní pracují strany na programovém prohlášení. „V podstatě je pro nás prioritou dotáhnout do konce to, co jsme už rozdělali. Jedná se o dokončení projektu Naše Napajedla či revitalizaci nádvoří kláštera. Také máme před schválením nového územního plánu," dodala Irena Brabcová.

Slušovice

Rozdělení mandátů: SNK – 3, Sdružení pro rozvoj a podporu – 3, SNK – ZŠ – 2, KDU-ČSL – 2, SNK 2014 –1, TSB – 1, Slušovjané – 1, SNK Slušovjánek 1, SDH – 1

Ve Slušovicích zvítězila strana současného starosty Petra Hradeckého. Nijak však výrazně. Se třemi mandáty budou muset jeho SNK hledat široké spektrum partnerů do koalice. Alespoň pro těsnou většinu v zastupitelstvu je tu totiž potřeba 8 hlasů a ty nedá dohromady méně než trojice subjektů. Pro pohodlné prosazování záměrů koalice tak budou potřeba alespoň čtyři subjekty.

„Je to tak. Bude potřeba hodně široká koalice. Zatím se všichni vzájemně oťukáváme, zjišťujeme, jaké kdo má priority," říká současný starosta a lídr vítězné strany Petr Hradecký. Podle něj by mohla být dohoda na světě zhruba do týdne. Podle počtu mandátů je však teoreticky možné, že by koalice vznikla i bez vítěze voleb.

Fryšták

Rozdělení mandátů: KDU-ČSL – 6, Nezávislí – 4, ČSSD – 2, Sportovci Fryšták a SSO – 2, TOP 09 – 1, KSČM – 1, ODS – 1

Lubomír Doležel, stávající starosta a lídr vítězné KDU-
-ČSL, zřejmě povede fryštáckou radnici i v následujících čtyřech letech. „Pro mě i pro kolegy je potěšující, že jsem získal nejvíce preferenčních hlasů. Také jsme rádi, že jsme si tentokrát o jeden mandát navíc polepšili," zhodnotil Lubomír Doležel.

O koalici chtějí mít jasno začátkem příštího týdne. Rádi by utvořili, jak říká sám starosta, radniční trojlístek k se Sportovci Fryšták a SSO a Nezávislými. „Sejdeme se a řekneme si své představy, pak uvidíme. O žádný podepsaný papír s názvem koaliční smlouva však nestojíme. Když něco řeknu, tak to slovo platí a mnohem důležitější než podepsaný papír je pro mě stvrzení podáním ruky. Koaliční smlouvu uzavírají ti, co si nevěří," dodal starosta.

Vizovice

Rozdělení mandátů: Nezávislí pro Vizovice – 3, ANO – 3, Nestraníci – 2, Kandidáti pro Vizovice 2, KDU-
-ČSL 2, ČSSD – 2, TOP 09 – 2, Za Vizovice 1

Pěkně zamotaná je povolební situace ve Vizovicích. Ke složení funkční koalice tady budou potřeba čtyři, možná i pět či více subjektů. Současný starosta Roman Persun sice získal od občanů města nejvíce preferenčních hlasů, jeho Nestraníci však skončili se dvěma mandáty až třetí. Vlády schopné vedení tu musí sestavit koalici minimálně o devíti hlasech. Podle kuloárních informací jsou zastupitelé ve Vizovicích rozděleni zhruba na dva protichůdné tábory. Jazýčkem na vahách bude hnutí ANO. To má na výběr, zda se přikloní k uskupením kolem bývalé starostky a ministryně kultury Aleny Hanákové, nebo ke stávajícím starostovi Romanu Persunovi. „Momentálně je to na nich," přiznal starosta města Roman Persun.

Luhačovice

Rozdělení mandátů: ČSSD – 5, KDU – ČSL – 4, ANO 2011 – 3, Nezávislí – volba pro naše město – 3, ODS – 2, TOP 09 a nezávislí – 2, KSČM – 1

Kdo po dlouholetém starostovi Františku Hubáčkovi převezme vedení města, by mohlo být jasné až příští týden. Alespoň to odhaduje dosavadní místostarostka a jednička kandidátky za ČSSD Marie Semelová. Konkrétnější, co se týče možných partnerů, však být nechtěla. „Zatím jednáme se všemi uskupeními. Nejsme zásadně vyhraněni proti nikomu," sdělila. „Každý má své představy o tom, jak by měla koalice vypadat a jednání nikdy nejsou jednoduchá," dodala.

Slavičín

Rozdělení mandátů: ČSSD – 5, ANO 2011 – 4, KDU-ČSL – 4, ODS – 3, KSČM – 2, Nezávislí kandidáti s podporou TOP 09 – 2, Nezávislí – 1

Slavičín – „Ve středu večer jsme podepsali koaliční smlouvu se stranami ANO, KDU-ČSL a TOP 09," prozradil dosavadní starosta města a lídr kandidátky za ODS Jaroslav Končický. Vítězná ČSSD tak stejně jako v několika posledních volbách, kromě těch minulých, odchází do opozice.

„Osobně jsem preferoval velkou koalici složenou ze čtyř nejsilnějších stran, ale při jednáních postupným vymezováním jednotlivých stran vůči ČSSD vzalo moje přání brzy za své," dodal Končický, který tak zůstává starostou.

Post místostarosty převezme po Pavlu Pinďákovi z ČSSD lídryně Sdružení nezávislých kandidátů s podporou TOP 09 Božena Filáková. Jména radních zatím známa nejsou. Podle starosty Končického je budou jednotlivé strany teprve navrhovat. Tři členy v ní má mít hnutí ANO 2011 a dva členy KDU-ČSL. Starosta tak bude ze strany, která skončila až jako čtvrtá, bráno z pohledu procentuálního zisku ve volbách. Místostarostka je pak až z šesté strany.

„To, že se s vítěznou stranou nepočítá, ve mně vzbuzuje dojem, že politická kultura šla jednoduše stranou," komentoval situaci lídr vítězné ČSSD Pavel Pinďák. „Podle mě se to pak odráží i v nízké volební účasti," dodal. „Voliči mohou mít pocit, že na jejich volbu není brán zřetel," uzavřel. ⋌

ZPRAVODAJOVÉ DENÍKU