Novela zákona o ovzduší by mohla zpřísnit emisní limity. Obyvatelé Otrokovic však proti zápachu nebojují

„Zápach se táhne podle mě z kafilérky. Sice bydlím na druhé straně od ní, ale i tam je to cítit. Záleží hlavně na tom, jak fouká vítr," zlobí se například Barbora Novotná, která zvažuje petici na webových stránkách nechcemezitvesmradu.cz ještě podepsat.

Otrokovická radnice se zmíněnou akci snažila podpořit tím, že petiční arch lidé mohli také osobně podepisovat. A přestože si lidé na smrad ve městě neustále stěžují, této možnosti nevyužili.

„Starosta byl zaskočený malým zájmem lidí, petici podepsaly jen necelé dvě desítky, přitom jsme veřejnost oslovili i prostřednictvím našich webových stránek," hodnotí mluvčí otrokovické radnice Romana Stehlíková. Petici už z města v minulých dnech odeslali iniciátorům.

V případě, že by se podařilo do novely zákona o ovzduší prosadit zpřísnění emisních limitů pachových látek, otrokovické společnosti coby dosavadní zdroj smradu ve městě by musely zřejmě investovat peníze do úprav, aby výpary ještě více omezily.

„Podle toho, jak by změny v zákoně vypadaly, bychom se museli přizpůsobit. Možná by to nějaké investice navíc znamenalo," uvažuje jednatel otrokovické kafilérie Evžen Obruča.

Podle Petra Štěpánka, vedoucího oddělení čistírny odpadních vod v průmyslovém areálu Toma, na změny doplatí ve výsledku obyvatelé.

„Všechno je to o penězích, nakonec to jako vždycky odnesou lidé, kteří si třeba budou muset připlatit. Zatím je ale ještě brzy na to myslet a vyjadřovat se k tomu, když nic jistého není. Navíc my jsme k 31. prosinci loňského roku ukončili přijímání biologicky rozložitelného odpadu, který byl z naší strany tím největším původcem zápachu," konstatuje Petr Štěpánek.

Petici na internetu zvažuje ještě podepsat například Lenka Vaculová. „Jsou totiž dny, kdy je zápach opravdu poměrně silný. Bydlet přímo v centrální části Baťova bych v žádném případě nechtěla," říká Lenka Vaculová.

Ani Leoš Měrka by proti zpřísnění norem v žádném případě nebyl. „Není člověk, kterému by zápach nevadil. Když fouká jižní vítr, je to nejhorší. Čím přísnější pravidla pro vypouštění zápachu, tím lépe," míní Leoš Měrka.

Podle iniciátorů akce Nechceme žít ve smradu až 10 procent obcí a měst z celé ČR potřebuje řešit problém se zápachy, jelikož nynější zákon je v tomto směru nevyhovující, přestože obsahuje ustanovení, že obtěžující pachové látky jsou znečišťující složkou ovzduší, neumožňuje však efektivní stanovení jejich emisních limitů.

Problém se zápachem řeší i na jiných místech v kraji, například ve Valašském Meziříčí, kde je původcem společnost Deza, nebo v Těšnovicích u Kroměříže, kde lidi obtěžuje zápach z tamního vepřína.