Získat kvalitní spolupracovníky, podprahová výchova mladé generace i pomoc zlínským strážníkům. To jsou jen některé klady nového projektu Městské policie Zlín.

Studenti třetích ročníků Střední policejní školy v Holešově a Střední odborné školy ochrany osob a majetku ve Zlíně si tak přímo v ulicích města budou moci vyzkoušet, jak je někdy náročné udržet Zlínu přívlastek nejbezpečnější město.

„Tímto způsobem můžeme vytipovat budoucí spolupracovníky. Bude to něco jiného než klasické pohovory a přijímací řízení. Dnes totiž mnohdy nejsou na trhu práce lidé schopní splnit náročné požadavky výběrového řízení," vysvětluje vznik projektu ředitel zlínské městské policie Milan Kladníček.

Podle něj má projekt výhody i pro samotné studenty.

Během této odborné praxe si totiž mohou u zlínských strážníků ověřit, zda by je tato policejní práce bavila a naplňovala.

„Oslovili jsme Střední policejní školu v Holešově a Střední odbornou školu ochrany osob a majetku ve Zlíně, jejich odezva byla velmi kladná, a tak vlastně již od 16. května začínáme spolupracovat na tomto projektu," uvedl ředitel zlínských strážníků.

„Cítíme tam velký potenciál, který chceme rozvíjet," ocenil spolupráci s těmito školami.

PÁTRÁNÍ PO VRACÍCH

Studenti se tak změní na asistenty prevence kriminality a zapojí se do činností prováděných v ulicích a na veřejných prostranstvích.

„Jejich hlavním úkolem bude monitorovat svěřenou lokalitu či oblast města, zaznamenávat a předávat určené poznatky," přiblížil Kladníček.

První den na studenty čeká školení o bezpečnosti při práce, poučeni o mlčenlivosti jak nakládat s informacemi, se kterými přijdou při své práci do styku.

„První den také vyrazí do ulic i s našimi strážníky, ale pak už budou pracovat samostatně. Budou to naše další oči," vysvětlil ředitel MP Zlín.

Své poznatky, například o vzniku černé skládky, nebo o vraku automobilu, či poškození dopravní značky, budou studenti předávat svým profesionálním kolegům. Ti tyto informace budou zpracovávat dál.

„Studenty rozdělíme do několika skupin, někteří budou v centru a jiní v periferiích města, kde se běžně služba MP častěji nedostane.

„O jejich bezpečnost se budou zlínští strážníci neustále starat," zdůraznil Milan Kladníček.

„Těšíme se na ně, budou mít nachystané vybavení, reflexní vestu se jménem, číslem a označením jejich školy, také poznámkové dokumenty a komunikační zařízení," dodal.

Podle ředitele MPZ je v tom i kus podprahové výchovy středoškoláků, kdy studenti přijdou do kontaktu s realitou veřejného pořádku v městském prostoru.

„Se zlínskou městskou policií spolupracujeme již od doby, co je naše škola ve Zlíně. Naši studenti mají například za tu dobu u městské policie pravidelné exkurze nebo s nimi spolupracujeme v rámci různých ukázkových akcí zlínských strážníků, třeba při dni dětí," vyjmenoval za Střední odbornou školu ochrany osob a majetku ve Zlíně zástupce ředitelky školy Milan Vichlenda.

Projekt odborné řízené praxe studentů u zlínské městské policie vítá.

„Letos nás to čeká poprvé, chtěli bychom, aby šlo o dlouhodobou spolupráci," přeje si Milan Vichlenda.

„Třeťákům takovou praxi závidím, určitě bych se jí ráda zúčastnila," projevila zájem studentka této školy Zuzana.