„Před sebou mám češtinu. Netrpělivě ji očekávám, stejně tak výsledek. Z ústní zkoušky mám trému," přiznal maturant Gymnázia Otrokovice Martin Vavruša.

S výsledkem státní písemné části, kterou už má za sebou, byl velice spokojený. „Udělal jsem matematiku i češtinu, a za to jsem moc rád," konstatoval Martin Vavruša, který bude od příštího školního roku studentem Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.

Ani dvacetiletá maturantka Gymnázia Jana Pivečky Slavičín nebyla v ten den zrovna ve své kůži. „Nečekala jsem, že pro mě bude nejhorší čeština. Mám moc ráda četbu a myslela jsem, že to bude v pohodě a vše proběhne hladce. Ale zpanikařila jsem, takže na výsledek čekám s napětím," poznamenala Radka Dorďáková. I ona dopadla v písemné státní části zkoušky dobře. „Všechno mám za jedna," pochlubila se.

Maturity jsou na Zlínsku v plném proudu. Podle ředitele gymnázia a Střední odborné školy Slavičín Josefa Maryáše byli zatím studenti ve státní písemné maturitní části o něco úspěšnější než vloni.

„Máme tady dvě větve, jedna je gymnaziální, druhá pak v odborném školství. U gymnázia je výsledek stejný jako v minulém roce, zásadní výkyvy tam nejsou. Jedna nebo dvě holčiny nezvládly matematiku. U nich jsme s tím ale počítali, jsou to problémové holky," konstatoval ředitel Gymnázia Jana Pivečky Slavičín Josef Maryáš.

Drtivá většina maturujících gymnazistů ale podle něj neměla zatím se zvládnutím zkoušky dospělosti problém.

U odborného školství si všimli oproti loňsku zlepšení v malé míře.

„Myslím si, že jedna třetina studentů neudělala tehdy matiku, letos se jednalo jen o zhruba pět studentů. V každém případě si troufám říct, že dosavadní výsledky byly o malinko lepší," informoval ředitel školy.

Podle něj jsou ovšem výsledky zčásti zkreslené. Klidně se totiž může stát, že špičkový angličtinář a průměrný matematik v jedné osobě si z jistých důvodů vybere v případě maturity právě matematiku.

„Jedná tak kvůli přijímacím zkouškám na vysokou školu, kde potřebuje právě tento předmět. Výsledky maturit jsou proto o něco zkreslené," konstatoval Josef Maryáš.

Maturanti v těchto dnech absolvují ústní část zkoušky.

„Studenty čeká státní ústní část z jazyka, dále pak tři volitelné předměty. Podle vyhlášky mají absolvovat dva nebo tři. My jsme zvolili tři. Úspěšnost je v podstatě stejná jako vloni," zhodnotil také ředitel otrokovického Gymnázia Ivo Kramář.

Ve Střední průmyslové škole Zlín maturuje letos 220 studentů. Státní písemnou část podle tamního ředitele Radomíra Nedbala nezvládlo deset studentů. „Opraví si tak jen to, v čem neuspěli," sdělil ředitel.