Vyjádřilo se téměř 2800 obyvatel Zlína. V drtivé většině s navrhovaným řešením nesouhlasí. Vadí jim především betonová přístavba, která by nahradila stávající střechu. Pro přestavbu hlasovalo jen 95 lidí. Zpracování návrhu si objednala obecně prospěšná společnost (o. p. s.) Zlínský zámek.

Proti přestavbě v navrhované podobě se však staví i vedení města. Představitelům radnice vadí především skutečnost, že návrh nebyl konzultován ani s nimi jakožto majitelem, ani s památkáři.

„Všem hlasujícím děkujeme za názory. Tahle studie byla jen prvním krokem ve snaze proměnit zámek a je jenom dobře, že rozproudila debatu," říká primátor Miroslav Adámek (STAN). Poněkud ostřejší slova volil náměstek primátora Ondřej Běták.

„Vážíme si toho, co obecně prospěšná společnost dělá pro oživení zámku. Tady však pan architekt šlápl vedle. Studie je pro nás nepříjemným překvapením. Jestli někdo zpracuje návrh bez konzultace s majitelem či památkáři, je to špatně," říká náměstek.

„U takového renomovaného architekta by nás vůbec nenapadlo, že to nebude konzultovat," dodává. Podle něj tedy rada města současný návrh nepodpoří. Podle mluvčího města Zdeňka Dvořáka bylo nejvíce negativních reakcí od lidí na navrženou podobu střechy.

„Hlasující naopak nekritizovali využití vnitřních prostor zámku," uvedl mluvčí.

Výsledek ankety nechtěl architekt představitelům města komentovat. Ve stejném duchu reagoval i na zaslanou sms Deníku.

Dříve však svůj návrh komentoval slovy: „Výsledná architektonická koncepce je postavena na platformě poznání a pochopení vývojové struktury vlastní budovy. Vše, co se zdá nové, je koncentrací již obsaženého. Těžiště návrhu se opírá o genetický kód budovy, který v sobě zahrnuje pět set let starý vývoj," uvedl architekt.

Jinými slovy, zámek se v každé etapě měnil a přestavoval, další přestavba tak dle něj jen pokračuje v tom, v čem započali už předci.

Laikům se však toto vysvětlení nezamlouvá. „Já tomu fakt asi nerozumím. Vždyť i každý hrad se v průběhu let dostavoval a rozšiřoval. Tak v tom případě pojďme přistavět něco na Buchlov. Třeba z betonu," nebere si servítky Zlíňák Milan Pečeňa.

Co na výsledky ankety zástupci o. p. s. Zlínský zámek?

„O výsledcích ankety ani rozhodnutí města jsme nebyli oficiálně informováni. Ze strany města nám bylo pouze přislíbeno vytvoření pracovní skupiny, která nás bude kontaktovat k dalšímu postupu," uvedla mediální zástupkyně Kateřina Martykánová.

Názor veřejnosti však komentoval zástupce o. p. s. Čestmír Vančura.

„Reakce obyvatel nás nepřekvapila, respektujeme ji. Uvědomujeme si, že naše řešení je odvážné a očekávali jsme, že vyvolá diskusi," naznačil Vančura. Podle něj jsou pro o. p. s. více zajímavé podněty a konstruktivní návrhy, které lidé píšou na web projektu.

„Na našem webu je možné se s kompletní architektonickou studií seznámit. Lidé mají prostor sdělit svůj postoj k různým aspektům navrhovaného řešení. Ceníme si i toho, že mnozí z nich se i podepisují," říká Čestmír Vančura.

I přes nesouhlas s prvním návrhem si však radnice spolupráci s o. p. s. pochvaluje. „Společně nakonec určitě najdeme způsob, jak zámek zvelebit," dodal primátor.