Studie zpracovávali architekti společnosti Block, a.s. na základě požadavků a připomínek vsetínských radních. „Původní návrhy měly být doplněny například o dostatečný počet parkovacích míst pro tělesně postižené osoby, řešení bezbariérovosti nebo o propojení budovy městského úřadu sdomem kultury,“ připomněl usnesení radních zuplynulého roku Josef Šťastný, vedoucí útvaru investic a rozvoje.

Návrhy byly vypracovány ve dvou variantách. „Vprvní alternativě je náměstí Svobody řešeno jako hravá výtvarná skladba různých ploch nabízejících možnosti pro pobyt, pohyb, estetický zážitek i relaxaci, ta druhá klade více důraz na stávající komunikační trasy,“ vysvětlil architekt Petr Osička. Obě varianty se však liší i ve způsobu propojení budovy radnice a domu kultury. „Vprvním návrhu jsou objekty spojeny jednoduchým, hranolovým, proskleným krčkem, který je podpírán osobitým a svébytným „amorfním“objektem, ve druhém případě je prostor ulice Svárov předělen novým stavebním objemem - proskleným dvojčetem budovy městského úřadu,“ pokračuje architekt.

Zatímco řada prvků zobou variant se setkala skladným ohlasem, navržené dvojče se většinou stalo terčem kritiky. „Zaujalo mě zajímavé, hravé řešení náměstí zprvní varianty, dvojče se mi však vůbec nelíbí, je to jako pěst na oko,“ řekl svůj názor radní Jan Vychopeň. Podobně hovořili i další radní „Když už propojení budov, tak určitě odlehčenou variantu,“ vyjádřil se například Lubomír Střelec. Kpodobným závěrům dospěly i komise Rady města Vsetína. Ty však ocenily rozvržení zeleně a celkové barevné řešení.

Radní nakonec nepřijali žádné usnesení, studie budou předmětem dalšího projednávání. „Předložíme je zastupitelům města i občanům, určitě by byla vhodná i konfrontace názorů jiných ateliérů,“ uzavřela diskuzi starostka Květoslava Othová s tím, že některé prvky byly rozhodně velmi inspirativní.

O rekonstrukci náměstí Svobody a na něj navazujícího okolí kulturního domu uvažuje radnice několik let. První architektonické studie nechalo město zpracovat už vroce 2001. Projekt se však kvůli poměrně vysokým nákladům, které by podle odhadů měly dosáhnout přibližně 35 milionů korun, zatím nerealizoval. Od doby, kdy byla zpracována první studie, prošly návrhy postupným vývojem. Od úpravy zeleně, povrchu až po zakomponování žádaných vodních prvků.