Obec už vlivem dlouhodobého sucha začínala připomínat vyprahlou Saharu, voda v jejich vodojemu rychle klesala. Společnost Veolia musela do Lukovečku prakticky denně dovážet cisterny, ze kterých vodu doplňovali. Se suchem v obci navíc bojovali už od začátku roku. Deště v září však problém konečně vyřešily.

„Naposledy nám dovezli cisterny s vodou dokonce v prvním zářijovém týdnu. Bylo jich rovných patnáct. Od té doby už žádnou. Voda ve vodojemu se stačí doplňovat, prameny navrtané na studny se stíhají zásobovat. Navíc už není taková spotřeba vody jako v létě,“ potvrdil starosta Ludvík Nejedlý.

Dopady sucha však nadále pocítí zemědělci. Podle ředitelky zlínské okresní agrární komory Jany Brázdilové totiž vlivem něj nenarostly téměř žádné klasy u kukuřic.

Nadační fond Zůstaneme doma ve spolupráci s Krajskou nemocnicí T. Bati nabízí zdarma pomoc při péči o blízké v domácím prostředí. Lektorky fondu zájemce například naučí, jak zvládnout polohování, jak provést hygienu či vybrat správné pomůcky.
Přání seniorů: Chceme dožít doma

„Výnosy budou téměř nulové. Kukuřice se používá coby krmivo pro krávy. Bez ní nebude ani mléko. Budeme ji muset dovážet odjinud, což se nám zase prodraží. Musíme se připravit na horší časy,“ podotkla ředitelka.

Nynější déšť už prý situaci nezachrání. Stihl ale pomoct Petru Stavělovi z Velkého Ořechova, který má v obci vinohrad. „Konečně zapršelo, což výrazně zvětšilo bobule,“ usmál se vinař.

Podle meteoroložky Dagmar Honsové v následujících týdnech další deště doženou suché léto, propršet má totiž skoro celý měsíc.

„První polovina října bude srážkově nadprůměrná. Celý tento týden bude na Moravě pršet. V pátek, sobotu a neděli pak hodně vydatně. Říjen suchý rozhodně nebude,“ uvedla.

Nejhorší situace, co se týče sucha, zůstává podle Pavla Zahradníčka z portálu Intersucho na Kroměřížsku. Zlínska se už údajně vůbec netýká.

„Ani deště v minulých dnech tam nestačily doplnit povrchovou vlhkost. Půda na Kroměřížsku zůstává stále suchá. Ale i tam se samozřejmě situace o něco zlepšila,“ konstatoval Zahradníček.

Voda z Moravy i z menších toků už je na Kroměřížsku k mání. Kroměřížská radnice totiž v pondělí zrušila zákaz odběru. Vešel v platnost 10. srpna kvůli dlouhodobému suchu napříč okresem. Výstraha kvůli suchu však platí stále například v Holešově.