A ještě o to více, pokud si vše opravdu musíte zajistit sami. „Hlavně poslední týden byl neskutečně náročný,“ vzpomíná Veronika Heryánová ze zlínské společnosti Svatebnění, která se zabývá organizací a koordinací svateb. Podle ní je zajištění svatby e vším všudy dneska celkem náročné. Požadavky snoubenců jsou ovšem různé, stejně jako výsledná cena.

„Když chcete jenom obřad, kytky a svědky, tak to vyjde na třeba jen na deset tisíc korun. Čím více hostů, tím částka vyšší. Je to přímá úměra. Průměrná cena s hostinou o padesáti lidí přijde tak na 100 až 150 tisíc, včetně vypůjčení šatů, výzdoby či zajištění hostiny,“ podotýká.

Rok od roku jsou pak požadavky nevěst v poslední době stále více náročné. Začínají se do nich hodně promítat zahraniční trendy, hlavně z Ameriky, kde je stylů hodně. Tedy mít celou svatbu laděnou do jednoho stylu, a to jak šaty, tak výzdobu. Podle Veroniky Heryánové je to nejideálnější varianta.

Nejvíce pak frčí takzvaný boho styl, který obnáší hodně květinové a více barevné prvky. Nejčastěji se teď pak podle zlínské koordinátorky lidé berou venku, preferují venkovní svatební obřady. Výjimkou není ani svatba třeba na zahradě rodinného domu. Jen z dané matriky tam musí někdo dojet.

„Nejlepší je, když se všechno veselí koná na jednom místě. Tedy hostina i obřad. Když je opravdu pěkně, jsou rozkvetlé stromy, pak je to opravdová nádhera,“ usmívá se Veronika Heryánová. Nyní například pracuje na svatbě ve folklórním stylu. Nevěstě v tomto duchu šije i šaty, v lidovém duchu budou mít snoubenci také dort.

Na kontě má koordinátorka třeba už i svatbu na tenisovém hřišti, kde ovšem nevěsta byla ve svatebních šatech. S třeba takovou vyloženě sportovní veselkou se ale zatím ještě nesetkala. Na dračku jdou hlavně jednodušší splývavé šaty, nic překrajkovaného, přezdobeného. „Všeobecně pak platí, že čím dříve si zamluví snoubenci svatbu, tím lépe. Už teď máme objednávky na příští rok. Jestliže si někdo zamluví opravdu top místo ve Zlínském kraji, pak nesmí váhat. Někde jsou rezervace i dva roky,“ dodává zlínská svatební koordinátorka Veronika Heryánová.