„Jsme rádi, že jsme mohli zase přijet, bydlíme odsud nedaleko a na mysliveckou pouť jezdíme pravidelně. Těším se, že zase uvidím známé z různých koutů republiky,“ řekl jeden z návštěvníků, který se myslivosti věnuje čtyřicet let.

Jablečný den a farmářské trhy na Velkém náměstí v Kroměříži, 16. října 2021
Jablečný den s trhy zaplnil kroměřížské náměstí. Takhle to tam vypadalo

Program slavnostního dne zahájili na schodech před bazilikou Nanebevzetí Panny Marie trubači. Následoval tradiční průvod k obrázku svatého Huberta, kam myslivci vždy pokládají Hubertův symbol, hlavu jelena.

Olomoucký arcibiskup Jan Graubner zde Boha na přímluvu svatého Huberta poprosil, ať myslivci moudře hospodaří se zvěří, mají potřebné štěstí při lovu a také otevřená srdce pro Boha i sebe navzájem. Arcibiskup Graubner poté sloužil mši v bazilice.

V bohatém programu se během dne představili trubači Okresního mysliveckého spolku Přerov, Pěvecký sbor Svatopluk z Uherského Hradiště či skupina Vancoš. K vidění byly ukázky výcviku a práce se psy, ukázky výcviku pernatých dravců, ukázky lovecké lukostřelby i výstava obrazů Hany Křenkové. Svůj prostor měla také lesní pedagogika pro děti i dospělé.

Patron lovců svatý Hubert má svátek 3. listopadu. Žil ve druhé polovině sedmého století. Pocházel ze vznešené rodiny a rád se věnoval lovu a jiným světským radovánkám. Legenda vypráví, že se mu při lovu na Zelený čtvrtek zjevil jelen, kterému zářil mezi parohy zlatý kříž. Tato příhoda na něho měla velmi silný vliv, a tak po smrti své ženy odešel do kláštera a po zbytek svého života šířil křesťanství.

Výlov Hradeckého rybníka v Tovačově. 16. října 2021
Výlov v Tovačově přitáhl tisíce lidí. Takto to u rybníka vypadalo

Myslivecká pouť letošní sezonu na mariánském poutním místě uzavřela. Na Hostýn běžně míří několik stovek tisíc poutníků a konají se tam desítky poutí. Loni i letos však účastníků poutí ubylo kvůli pandemii koronaviru.

„Letos však lidí bylo znatelně více než loni. Epidemiologická situace byla příznivější, mnoho lidí je očkováno, a tudíž se jich i více odvážilo přijet. Uskutečnilo se čtrnáct oficiálních poutí,“ řekl duchovní správce a rektor baziliky Ladislav Nosek. Podle něj se letos uskutečnily i poutě, které byly loni zrušeny. Přesto bylo návštěvníků na Svatém Hostýně méně než v předchozích letech.

„S napětím budeme v příští a popříští sezoně sledovat, do jaké míry se návštěvnost má šanci k předcovidovému stavu alespoň přiblížit,“ uvedl Nosek.

V žádném případě však podle něj nelze říci, že by se toho letos na Hostýně moc nedělo. Spíše naopak.

„I menší čísla v porovnání s těmi historickými jsou stále vysoká, sto tisíc návštěvníků zřejmě není nadsazený odhad,“ poznamenal Nosek. Nejvíce navštívené poutě byly tradičně orelská a hlavní 15. srpna. „Opravdu živo – poutnicky i turisticky – bylo na Hostýně celé léto,“ doplnil Ladislav Nosek.