VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Svatomartinského je na Zlínsku dostatek

Svatý Martin je tady. 11. 11., 11 hodin a 11 minut. Magická kombinace osmi jedniček, kterou každoročně vyhlížejí všichni milovníci vína. Právě v ten okamžik se totiž otevírají první láhve nového ročníku. Nejinak tomu bude i na Zlínsku. Jaké letos bude?

10.11.2017
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/archiv

Letošní počasí vinařům zrovna dvakrát nepřálo. Z jara vinice zasáhly mrazy a v září zase vinaře potrápily vydatné deště. „Svatomartinskému se ale většina pohrom až nečekaně vyhnula. Vína tak bude dost a také jeho kvalita bude dobrá,“ naznačil Jaroslav Machovec, ředitel Vinařského fondu, který uděluje značku Svatomartinské víno.

Úroda letos nebude nijak excelentní, milovníci vína ale nemusejí smutnit. Svatomartinského bude dost. „Můžeme se těšit na zhruba stejné množství svatomartinského jako v loňském roce, tedy asi dva miliony dvě stě tisíc láhví,“ dodal ředitel Vinařského fondu.
Pouze vína, jež díky své kvalitě uspěla u speciálního hodnocení odborné komise, které se konalo v závěru října ve Valticích, mají možnost nosit známku Svatomartinská. Tak jako každoročně se už podle přihlášek dalo odhadovat nejvyšší zastoupení bílých svatomartinských vín, která se dělají z odrůd Müller Thurgau, Veltlínské červené rané a Muškát moravský. O něco méně bude růžových z Modrého Portugalu, Svatovavřineckého a Zweigeltrebe a červených z odrůd Modrý Portugal a Svatovavřinecké.

V prvním kole uspělo devadesát procent přihlášených vzorků.

„Zatímco počet zapojených vinařů i objem jejich produkce se během posledních let už relativně ustálil, zajímavostí posledních let je, jak se promítá rostoucí zájem spotřebitelů o naše růžová vína také do svatomartinských. Letos tak poprvé objem produkce růžových svatomartinských pravděpodobně překoná množství vín červených, a to jejich hlavní sezona teprve přijde s prvními teplými jarními dny,“ komentoval to Jaroslav Machovec.

V roce 2005, kdy byla značka Svatomartinské v režii Vinařského fondu uvedena na trh poprvé, se do projektu přihlásilo šestatřicet vinařství. Loni už svatomartinská vína vyrábělo 111 vinařství, která dodala na trh cca 2,3 milionu láhví.

„Letos mohu zcela jednoznačně doporučit růžová vína, která mají krásnou ovocnou aromatiku. Obzvlášť vynikat bude odrůda Zweigeltrebe, se kterou se nespletete. Z bílých vín mě velmi příjemně překvapil Muškát moravský pro svůj krásný aromatický projev a svěžest. Z červených pak vyzkoušejte určitě Modrý Portugal a také Svatovavřinecké zejména v kombinaci s dobrým jídlem,“ poradil Marek Babisz, hlavní sommeliér Národního vinařského centra, které zajišťovalo hodnocení vín.

Co je Svatomartinské vínoZnačka Svatomartinské byla registrována v roce 1995 a od roku 2005 je jejím vlastníkem Vinařský fond. Ten ji dále nabízí zdarma všem vinařům registrovaným v České republice a splňujícím všechna náročná kritéria. V letošním roce Vinařský fond ve spolupráci s Národním vinařským centrem již pojedenácté propaguje tato vína pod jednotným logem.

Nejlepší je husa, která má kolem čtyř kil, radí šéfkuchař  

Šéfkuchař hotelu Baltaci Atrium ve Zlíně Adam Kutal se při přípravě letošního svatomartinského menu držel osvědčených a tradičních postupů. Týká se to výběru zelí, ale třeba také předkrmů. Jak připravit tu nejlepší sváteční husu poradil čtenářům v rozhovoru pro Deník.

Jak lze podle vás co nejlépe připravit svatomartinskou husu v domácích podmínkách?
Doporučuji klasický postup. Husu dobře osolit, pokmínovat a pomalu vcelku péct. 

Čím by se při její koupi měli zákazníci řídit?
Důležité je při nákupu husy sledovat její velikost. Já preferuji husy, které váží přibližně čtyři kila. Vyhovujeme mi míra její masitosti a tučnosti. Samozřejmě je třeba vědět, odkud husa je. Říká se, že maďarské jsou nejlepší. 

Když si na husí pokrmy zajde zákazník do restaurace, jaký nápoj – alkoholický i nealkoholický – byste k nim doporučil?
Já osobně si k huse dám nejraději pivo, a to Plzeň, případně nějaké mladé víno. Nealko bych asi nedoporučoval. (smích)

A jaký dezert?
V domácím prostředí vzhledem k jednoduchosti bych se přidržel oblíbeného jablečného závinu.

Čím jste se řídil při přípravě letošního svatomartinského menu?
Snažil jsem se dodržovat tradice. Jak co se týká výběru zelí, tak i třeba předkrmů. Děláme si kupříkladu domácí husí paštiku s cibulovou marmeládou. (dav)

Autor: Michal Krestýn

10.11.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

annonce-logo

Nabídky práce

+ Podat inzerát

Technika a elektrotechnika - Technika a elektrotechnika Seřizovač120 Kč

Seřizovači a obsluha obráběcích strojů (kromě dřevoobráběcích) Obsluha šestivřetenových automatů. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 120 kč, mzda max. 150 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadujeme: vyučen ve strojírenském oboru nebo praxe v oboru (výhodou, ne podmínko - zaučíme), orientace ve výkresové dokumentaci, znalost způsobů měření - zaučíme, základy práce s PC, spolehlivost, Náplň práce: kontrola opracovaných či vyrobených kusů, zodpovědnost za kvalitu vyrobených kusů, plnění a dodržování norem, Nabízíme: možnost osobního růstu, práce ve dvousměnném provozu, bez sobot a nedělí, stravování ve firmě s příspěvkem zaměstnavatele, příplatek za odpolední směnu, příspěvek na penzijní připojištění, perspektiva dlouhodobé spolupráce , zázemí tradiční společnosti v oboru. Pracoviště: Hydrap, spol. s r.o., Návesní, č.p. 1, 760 01 Zlín 1. Informace: Vacková Pavla, +420 577 145 556.

Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič nákladního automobilu20 000 Kč

Řidiči nákladních automobilů, tahačů a speciálních vozidel Řidiči do 3,5 tuny. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 23000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadavky: spolehlivost, zodpovědnost, bezúhonnost, platný řidičský průkaz sk. B, praxe řidiče, Zájemci o pracovní místo se hlásit telefonickyn na tel .č. 608 705 808.. Pracoviště: Pezzi express s.r.o. - sídlo, Lomená, č.p. 2271, 760 01 Zlín 1. Informace: Paseka Petr, +420 608 705 808.

Cestovní ruch a hotelnictví - Cestovní ruch a hotelnictví Recepční v hotelu90 Kč

Recepční v hotelích a dalších ubytovacích zařízeních Recepční. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 90 kč, mzda max. 112 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Ubytovna OAZA v Otrokovicích, která nabízí levné, ale kvalitní ubytování pro zaměstnance firem, dlouhodobé ubytování, ubytování pro turisty s kolem i bez něj , Záleží vám na spokojenosti hostů a na dobrém jménu ubytovacího zařízení ?, Nebojíte se řešení nestandartních situací ?, Považujete se za týmového hráče ?, Práce je to pondělí - neděle v režimu "krátký - dlouhý" týden, denní směny 6:00-18:00 hodin, noční směna 18:00 - 6:00 hodin, Recepční má na starost chod nejen recepce, ale i celé budovy, Výsledkem vaší práce bude naplněný hotel spokojenými hosty, kteří se k nám budou rádi vracet., Nabízíme stabilní zázemí silné společnosti, pravidelnou mzdu, reflektující vaše výsledky, práci na HPP., Výhody: příspěvek na stravování, podniková rekreace, příspěvek na penzijní připojištění. Pracoviště: Smo a. s. - luhačovice, Moravní, č.p. 959, 765 02 Otrokovice 2. Informace: Marková Jana, +420 577 591 111.

Obchod - Obchod Prodavač, prodejce14 000 Kč

Prodavači v prodejnách Prodavač/ka pro prodej pečiva. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14000 kč, mzda max. 17000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadavky: zdravotní průkaz. Pracoviště: Toma, spol. s r.o. - luhačovice, Masarykova, č.p. 968, 763 26 Luhačovice. Informace: Mašek Jan, +420 572 508 512,572 508 513.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Zlínský kouč Bohumil Páník
21

Páníka rozčílil bázlivý výkon: Musíme se vzpamatovat

Současné mrazy pokryly ledem i rybník v Tlumačově. Toho využily nejen děti k bruslení a hrátkám.
16

Kraj sevřel mráz. Úterý má být nejchladnějším dnem zimy

Ševci nezvládli duel v Karviné. Schytali mrazivý výprask 0:4

FOTOGALERIE / Fotbalistům Zlína to na začátku jarní části HET ligy nepříjemně drhne.

Třicáté páté kolo soutěže O nejkrásnější svatební pár Deníku pro rok 2017

FOTOGALERIE / Prsten za 15 tisíc korun od zlatnického mistra Zbyňka Zimčíka z ateliéru Filip v Uherském Hradišti a dva krásné romantické pobyty v hotelech Starý zámek Napajedla a Spa hotel Lanterna. Právě o tyto atraktivní ceny se hraje v dalším ročníku oblíbené soutěže Svatební pár Deníku

Ledecká je olympijskou legendou. Získala druhé zlato, po lyžích i na snowboardu

/FOTOGALERIE/ Ester Ledecká, 22letá česká reprezentantka, získala na zimních hrách v Pchjongčchangu své druhé zlato. Po šokujícím prvním místu ze super-G pro ni byla zlatá i druhá jihokorejská sobota. V paralelním obřím slalomu snowboardistek s přehledem porazila všechny své soupeřky a zařadila se mezi české olympijské legendy Věru Čáslavskou nebo Emila Zátopka.

Znavený dvouletý dveřník, fet za volantem a soutěž střihačů vína: videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pátek 23. února 2018.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT