VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Svatomartinského je na Zlínsku dostatek

Svatý Martin je tady. 11. 11., 11 hodin a 11 minut. Magická kombinace osmi jedniček, kterou každoročně vyhlížejí všichni milovníci vína. Právě v ten okamžik se totiž otevírají první láhve nového ročníku. Nejinak tomu bude i na Zlínsku. Jaké letos bude?

10.11.2017
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/archiv

Letošní počasí vinařům zrovna dvakrát nepřálo. Z jara vinice zasáhly mrazy a v září zase vinaře potrápily vydatné deště. „Svatomartinskému se ale většina pohrom až nečekaně vyhnula. Vína tak bude dost a také jeho kvalita bude dobrá,“ naznačil Jaroslav Machovec, ředitel Vinařského fondu, který uděluje značku Svatomartinské víno.

Úroda letos nebude nijak excelentní, milovníci vína ale nemusejí smutnit. Svatomartinského bude dost. „Můžeme se těšit na zhruba stejné množství svatomartinského jako v loňském roce, tedy asi dva miliony dvě stě tisíc láhví,“ dodal ředitel Vinařského fondu.
Pouze vína, jež díky své kvalitě uspěla u speciálního hodnocení odborné komise, které se konalo v závěru října ve Valticích, mají možnost nosit známku Svatomartinská. Tak jako každoročně se už podle přihlášek dalo odhadovat nejvyšší zastoupení bílých svatomartinských vín, která se dělají z odrůd Müller Thurgau, Veltlínské červené rané a Muškát moravský. O něco méně bude růžových z Modrého Portugalu, Svatovavřineckého a Zweigeltrebe a červených z odrůd Modrý Portugal a Svatovavřinecké.

V prvním kole uspělo devadesát procent přihlášených vzorků.

„Zatímco počet zapojených vinařů i objem jejich produkce se během posledních let už relativně ustálil, zajímavostí posledních let je, jak se promítá rostoucí zájem spotřebitelů o naše růžová vína také do svatomartinských. Letos tak poprvé objem produkce růžových svatomartinských pravděpodobně překoná množství vín červených, a to jejich hlavní sezona teprve přijde s prvními teplými jarními dny,“ komentoval to Jaroslav Machovec.

V roce 2005, kdy byla značka Svatomartinské v režii Vinařského fondu uvedena na trh poprvé, se do projektu přihlásilo šestatřicet vinařství. Loni už svatomartinská vína vyrábělo 111 vinařství, která dodala na trh cca 2,3 milionu láhví.

„Letos mohu zcela jednoznačně doporučit růžová vína, která mají krásnou ovocnou aromatiku. Obzvlášť vynikat bude odrůda Zweigeltrebe, se kterou se nespletete. Z bílých vín mě velmi příjemně překvapil Muškát moravský pro svůj krásný aromatický projev a svěžest. Z červených pak vyzkoušejte určitě Modrý Portugal a také Svatovavřinecké zejména v kombinaci s dobrým jídlem,“ poradil Marek Babisz, hlavní sommeliér Národního vinařského centra, které zajišťovalo hodnocení vín.

Co je Svatomartinské vínoZnačka Svatomartinské byla registrována v roce 1995 a od roku 2005 je jejím vlastníkem Vinařský fond. Ten ji dále nabízí zdarma všem vinařům registrovaným v České republice a splňujícím všechna náročná kritéria. V letošním roce Vinařský fond ve spolupráci s Národním vinařským centrem již pojedenácté propaguje tato vína pod jednotným logem.

Nejlepší je husa, která má kolem čtyř kil, radí šéfkuchař  

Šéfkuchař hotelu Baltaci Atrium ve Zlíně Adam Kutal se při přípravě letošního svatomartinského menu držel osvědčených a tradičních postupů. Týká se to výběru zelí, ale třeba také předkrmů. Jak připravit tu nejlepší sváteční husu poradil čtenářům v rozhovoru pro Deník.

Jak lze podle vás co nejlépe připravit svatomartinskou husu v domácích podmínkách?
Doporučuji klasický postup. Husu dobře osolit, pokmínovat a pomalu vcelku péct. 

Čím by se při její koupi měli zákazníci řídit?
Důležité je při nákupu husy sledovat její velikost. Já preferuji husy, které váží přibližně čtyři kila. Vyhovujeme mi míra její masitosti a tučnosti. Samozřejmě je třeba vědět, odkud husa je. Říká se, že maďarské jsou nejlepší. 

Když si na husí pokrmy zajde zákazník do restaurace, jaký nápoj – alkoholický i nealkoholický – byste k nim doporučil?
Já osobně si k huse dám nejraději pivo, a to Plzeň, případně nějaké mladé víno. Nealko bych asi nedoporučoval. (smích)

A jaký dezert?
V domácím prostředí vzhledem k jednoduchosti bych se přidržel oblíbeného jablečného závinu.

Čím jste se řídil při přípravě letošního svatomartinského menu?
Snažil jsem se dodržovat tradice. Jak co se týká výběru zelí, tak i třeba předkrmů. Děláme si kupříkladu domácí husí paštiku s cibulovou marmeládou. (dav)

Autor: Michal Krestýn

10.11.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Provozní zámečníci, údržbáři 18 500 Kč

Provozní zámečníci, údržbáři Zámečníci. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18500 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Náplň práce: zámečnictví, svařování, servis dopravníků a dopravních pásů v místě u zákazníka, Požadavky: ŘP sk. B, Výhody: stravenky. Pracoviště: Techbelt s.r.o., Jateční, č.p. 523, 760 01 Zlín 1. Informace: Rostislav Frieber, Věra Juřinová, +420 734 109 108,603 102 712.

Výroba - Výroba Obsluha strojů 19 500 Kč

Obsluha strojů na výrobu a zpracování výrobků z pryže Obsluha konfekčních strojů.. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Čtyřsměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 19500 kč, mzda max. 26500 kč. Volných pracovních míst: 15. Poznámka: Benefity: 1 týden dovolené navíc, 13., 14. mzda, Flexi Pass, záv. stravování, penzijní připojištění, náborový příspěvek 10.000,- Kč. Pracoviště: Mitas, a. s. - otrokovice, tř. Tomáše Bati, č.p. 1740, 765 02 Otrokovice 2. Informace: Nikola Šimoníková, +420 267 112 759,605 227 327.

Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič skupiny B 20 000 Kč

Řidiči osobních a malých dodávkových automobilů (kromě taxikářů a řidičů dopravy nemocných a raněných) Řidiči do 3,5t. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Jedná se o rozvoz pro firmu Geis. , Požadujeme spolehlivost, zodpovědnost, bezúhonnost, platný řidičský průkaz sk. B, praxe řidiče.. Pracoviště: Petr paseka - sídlo, Lomená, č.p. 2271, 760 01 Zlín 1. Informace: Petr Paseka, +420 608 705 808.

Bankovnictví a finanční služby - Bankovnictví a finanční služby Účetní 25 000 Kč

Účetní všeobecní Samostatní účetní, administraivní pracovníci. Požadované vzdělání: úso (vyučení s maturitou). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25000 kč, mzda max. 30000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadavky: ŘP sk. "B", požadovaná praxe na pozici účetní min. 2 roky, orientace v účetnictní a daňových zákonech, výborná znalost práce na PC, znalost práce EKONOM výhodou, Náplň práce: zpracování kompletního účetnictví pro fyzickou a právnickou osobu, mzdy, příprava DPH, KH, Pacovní doba: 8-17 hod. , Výhody: mobilní telefon, notebook, po zapracování firemní vozidlo. Pracoviště: Car arena, spol. s r.o. - otrokovice, tř. Tomáše Bati, č.p. 1749, 765 02 Otrokovice 2. Informace: Veronika Němčáková, +420 702 158 663.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Festival Holešovská regata 2018: Přehlídka netradičních plavidel
75

Na Holešovské regatě zvítězil E. T. mimozemšťan

Stále k nezastavení je i po víkendu rallyeový závodník Martin Vopatřil
4

Vopatřilovi stihl během závodu tleskat i navigátor

Při nehodě v Lípě byl zraněn řidič skútru

V sobotu dopoledne museli vyjet zlínští hasiči k dopravní nehodě v Lípě, při které se zranil řidič skútru. Ten se srazil s osobním vozidlem. Na místě události proto zasahovali i krajští záchranáři.  

Pokusíme se vrátit zlínským fanouškům radost z hokeje, vzkazuje Libor Kožík

ROZHOVOR/ Marketingový manažer Aukro Berani Zlín Libor Kožík si dává na narozeninové párty, která má být v průběhu celé sezony, záležet.  

Krásné ženy z Argentiny, Nigérie a Evropy. Vyberte nejhezčí fanynku skupiny D

Fotbalové mistrovství světa v Rusku neprovázejí jen nádherné útočné akce a góly, ale i krásné ženy na tribunách či ve fanzónách. Do konce června vám budeme nabízet nejsympatičtější fanynky týmů z každé skupiny. Můžete hlasovat pro vaši favoritku, vítězky pak postoupí do finále, v němž se „utkají“ o pomyslný titul Miss šampionátu.

Vzdělávání na hotelovce vede bývalá manažerka pětihvězdičkového hotelu

Stát se letuškou. To byl od dětství sen teď už dvaatřicetileté Barbory Gregorové z Otrokovic. Namísto toho se ale usmívá na zákazníky a hlavně se také snaží ke gastronomii přimět a udržet u ní mládež. A to zejména studenty zlínské střední hotelové školy, kde coby učitelka působí a předává své bohaté zkušenosti budoucí generaci restauratérů, hoteliérů či letušek.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT