VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Ta nej kyselice a dobrá nálada, to byl 7. ročník akce Gajdy a zelé živobytí celé

Ve Vizovicích v pátek již po sedmé vybírali na akci Gajdy a zelé, živobytí celé, tu nejlepší valašskou kyselici.

17.2.2018
SDÍLEJ:

Ve Vizovicích vybírali již po sedmé tu nejlepší valašskou kyselici pro letošní rok.Foto: Deník / Zavadilová Jana

 Letošní rok si mohli pořadatelé z Domu kultury Vizovice blahopřát, právě zde se v nově rekonstruovaných prostorách při této příležitosti sešel rekordní počet tří set návštěvníků.

„Člověka to až pohladí po duši," komentovala to Jarmila Adamcová, která společně s manželem Pavolem Adamcem a vedoucí Domu kultury Vizovice Jiřinou Trlicovou, stála za zrozením této oblíbené akce. 

„Máme ji navázánu na výstavu „Šikovné ruce občanů Vizovic," připomněla Jiřina Trlicová. Doplnila, že soutěž o nejlepší valašskou kyselici je právě spojena s otevíráním a vernisáží této výstavy.

Program soutěže doplnila i přehlídka gajdošských kapel. Vystoupili Mladí gajdoši z Kašavy, Petr Sovják z Neubuze, Kašavská gajdošská, Chlapi z Kašavy, Gajdošská muzika J. Černíka a Folklórní soubor Javorník - Lúky SK.

Tradičního gurmánského klání se zúčastnila dvacítka amatérských kuchařů nejen z Vizovic. Letošní rok měl v obou kategoriích - cena hlavní poroty a cena návštěvníků čtyři medailisty. Obě měly totiž dvě druhá místa.

Nejlepší valašskou kyselici uvařil podle hlavní poroty David Dintera z Vizovic, návštěvníkům zase nejvíce chutnala ta od Vizovjana Františka Stodoly. 

„Na kyselici od pana Dintery porota ocenila především její lahodnou chuť, hustotu a samozřejmě použité ingredience. Byly tam houby, smetana i klobása,“ přiblížila vedoucí vizovického domu kultury Jiřina Trlicová.

O druhé místo, se stejným počtem bodů, se podělili František Stodola z Vizovic a Libor Mikl z Fryštáku – Vítové. Třetí místo pak obsadil Tomáš Ševčík z Vizovic.

„Jsem tady letos popáté. Tuhle akci máme rádi, sejdeme se tady s přáteli, probereme co se kde děje. Navíc, ty kyselice jsou opravdu výborné,“ ocenila soutěž a její atmosféru Stanislava Sovjáková. Ta měla v soutěži také svůj „vzorek.“

Podle místních, ta nejlepší kyselice je uvařená jen z domácích surovin.

A jak se dělá, ta nejlepší pravá valašská kyselice? No přece srdcem. Také tam nesmí chybět výborné uzené, klobásky, brambory, hříbky a hlavně kysané zelí.

Tipy vizovických žen na tu nejlepší valašskou kyselici:
„Dříve se dělaly kyselice chudobné, byly v ní brambory, zelí, mléko. Dnes ale do ní dáváme hříbky, uzené maso, klobásy, smetanu, co nás napadne podle chuti,“ uvedla Jarmila Adamcová.

Podle ní je při přípravě kyselice nejlepší uvařit brambory uvařit o den dříve. „Druhý den uvaříte uzené maso nebo klobásku a to zelí dáte do té vody, kde jste vařili to uzené. Pak tam přidáte ty o den dříve vařené brambory, maso, a když to máte hodně řídké, zahustíte to rozmixovanými bramborami které vám zůstaly s mlékem,“ radí Jarmila Adamcová, která přidala ještě jeden tip: Hotovou kyselici nechá zchladit a potom ji zase ohřeje. Aspoň dvakrát. 

„Dnes tady mám také kyselici v soutěži, ale nepoznala jsem ji mezi ostatními,“ usmála se Stanislava Sovjáková. Ta při přípravě své kyselice vaří brambory do poloměkka. „Protože když tam dáte to zelí, tak ony trochu ztvrdnou a pak už by ta kyselice neměla tu chuť,“ radí.

Podle jejího receptu pak do kyselice přidá klobásku, nechá polévku převřít, pak přidá příhušťku z mléka a hladké mouky. „A zase nechám převřít a čekám, až ta polévka má tu správnou hustotu. Teprve až polévku vypnu, tak nakonec přidám rozmíchanou zakysanou smetanu,“ doplnila Stanislava Sovjáková, která přidala také jeden tip: „Kyselici vařím den dopředu, aby se chutě v ní pěkně „rozležely.“
Loni byla ve svých třinácti letech absolutní vítězkou a tak letos na sedmém ročníku soutěže o nejlepší valašskou kyselici nemohla chybět. 

Petra Jaroňová kyselici vaří za asistence a „nakukování“ celé rodiny. „Maminka hodně radí,“ usmála se mladá kuchařka. Podle ní se však vždy u nich doma při vaření kyselice klade důraz na použité ingredience, na kterých prý nešetří. „Musí být domácí,“ zdůraznila Petra Jaroňová.
„Zvlášť vaříme brambory, máme dědovo domácí zelí a nešetříme ani na tom. To jsou naše tajné tipy. Opravdu ale záleží na tom, co do polévky dáváme. Třeba naše praváky, které si sami nasbíráme,“ usmála se loňská vítězka soutěže.

Autor: Jana Zavadilová

17.2.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Řemeslné práce - Řemeslné práce Čalouník 18 000 Kč

Ostatní čalouníci a příbuzní pracovníci Dělníci ve výrobě. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč. Volných pracovních míst: 15. Poznámka: Požadavky: manuální zručnost, pečlivost, spolehlivost, Náplň práce: potahování/kašírování interiérových dílů pro automotive. Pracoviště: Tomatex otrokovice, a. s. - sídlo, tř. Tomáše Bati, č.p. 1678, 765 02 Otrokovice 2. Informace: Utinková Kristýna, +420 727 901 113.

Řemeslné práce - Řemeslné práce Obkladač 15 000 Kč

Obkladači Obkladači. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Místo výkonu práce bude dle zakázek, na území celé ČR.. Pracoviště: Revkom, s. r. o. - zlín, 760 01 Zlín 1. Informace: Aleš Běhula, .

Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič skupiny B 22 000 Kč

Řidiči osobních a malých dodávkových automobilů (kromě taxikářů a řidičů dopravy nemocných a raněných) Řidiči. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 22000 kč, mzda max. 22000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Náplň práce: rozvoz zboží dodávkou, Požadavky: řidičák skupina B, časová flexibilita, Výhody: roční prémie. Pracoviště: Tanetgastro s.r.o. - lukov, Průmyslová, č.p. 534, 763 17 Lukov u Zlína. Informace: Aneta Judasová, +420 775 586 565.

Informační technologie - Informační technologie Programátor 35 000 Kč

Vývojáři softwaru Programátor junior/absolvent. Požadované vzdělání: bakalářské. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 35000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Hledáme začínající programátory s alespoň základní znalostí programování v jazycích Java, Javascript, C# nebo C. Nabízíme práci na jednoduchých projektech s dostatečným prostorem pro nastudování všech potřebných technologií a nástrojů a příjemné pracovní prostředí v Luhačovicích nebo ve Zlíně v moderní budově fakulty informatiky. Pozice je vhodná zejména pro čerstvé absolventy informatiky na VŠ.. Pracoviště: Microton, s. r. o. - lužné - sídlo, Lužné, č.p. 995, 763 26 Luhačovice. Informace: Milan Šustek, .


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Ševci začnou novou sezonu doma proti Mladé Boleslavi, Slovácko jede na Bohemku

Ruská fanynka. Fotbalové MS Rusko 2018
11

Krásná žena z Orientu, Ruska či Uruguaye? Vyberte nejhezčí fanynku skupiny A

Nejvyšší fotbalová liga má nového partnera. Fortunu. Logo rozpoutá debaty

Marné hledání dlouhodobého partnera skončilo. Nejvyšší fotbalová liga má po letech silného partnera, se kterým se spojí na několik let dopředu: sázkovou kancelář Fortuna. Ta patří finanční skupině Penta, pod kterou spadá i vydavatelství VLM.

Dvě nuly pod Hradem a strašidelná perníková ruina: prohlédněte si videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v úterý 19. června 2018.

Trenérský rekordman či největší karetní hříšníci. Nabízíme fakta o MS v Rusku

Boje v základních skupinách fotbalového mistrovství světa v Rusku jsou v plném proudu, v akci se už stihly představit desítky světových hvězd. Šampionát je vrcholnou událostí, kterou sleduje takřka celý svět. Přečtěte si největší zajímavosti o tomto mimořádném sportovním svátku. 

Jsou to Moraváci. Ve Zlíně to bude dobré, věří stoper Buchta

Má za sebou velmi smutné jaro. Nejprve ligu opustila brněnská Zbrojovka, kde strávil většinu kariéry, v posledním kole pak sestoupila i Vysočina Jihlava, ve které hostoval z pražských Bohemians 1905. Stoper Petr Buchta ale druhou ligu hrát v nadcházející sezoně nebude.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT