VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Ta nej kyselice a dobrá nálada, to byl 7. ročník akce Gajdy a zelé živobytí celé

Ve Vizovicích v pátek již po sedmé vybírali na akci Gajdy a zelé, živobytí celé, tu nejlepší valašskou kyselici.

17.2.2018
SDÍLEJ:

Ve Vizovicích vybírali již po sedmé tu nejlepší valašskou kyselici pro letošní rok.Foto: Deník / Zavadilová Jana

 Letošní rok si mohli pořadatelé z Domu kultury Vizovice blahopřát, právě zde se v nově rekonstruovaných prostorách při této příležitosti sešel rekordní počet tří set návštěvníků.

„Člověka to až pohladí po duši," komentovala to Jarmila Adamcová, která společně s manželem Pavolem Adamcem a vedoucí Domu kultury Vizovice Jiřinou Trlicovou, stála za zrozením této oblíbené akce. 

„Máme ji navázánu na výstavu „Šikovné ruce občanů Vizovic," připomněla Jiřina Trlicová. Doplnila, že soutěž o nejlepší valašskou kyselici je právě spojena s otevíráním a vernisáží této výstavy.

Program soutěže doplnila i přehlídka gajdošských kapel. Vystoupili Mladí gajdoši z Kašavy, Petr Sovják z Neubuze, Kašavská gajdošská, Chlapi z Kašavy, Gajdošská muzika J. Černíka a Folklórní soubor Javorník - Lúky SK.

Tradičního gurmánského klání se zúčastnila dvacítka amatérských kuchařů nejen z Vizovic. Letošní rok měl v obou kategoriích - cena hlavní poroty a cena návštěvníků čtyři medailisty. Obě měly totiž dvě druhá místa.

Nejlepší valašskou kyselici uvařil podle hlavní poroty David Dintera z Vizovic, návštěvníkům zase nejvíce chutnala ta od Vizovjana Františka Stodoly. 

„Na kyselici od pana Dintery porota ocenila především její lahodnou chuť, hustotu a samozřejmě použité ingredience. Byly tam houby, smetana i klobása,“ přiblížila vedoucí vizovického domu kultury Jiřina Trlicová.

O druhé místo, se stejným počtem bodů, se podělili František Stodola z Vizovic a Libor Mikl z Fryštáku – Vítové. Třetí místo pak obsadil Tomáš Ševčík z Vizovic.

„Jsem tady letos popáté. Tuhle akci máme rádi, sejdeme se tady s přáteli, probereme co se kde děje. Navíc, ty kyselice jsou opravdu výborné,“ ocenila soutěž a její atmosféru Stanislava Sovjáková. Ta měla v soutěži také svůj „vzorek.“

Podle místních, ta nejlepší kyselice je uvařená jen z domácích surovin.

A jak se dělá, ta nejlepší pravá valašská kyselice? No přece srdcem. Také tam nesmí chybět výborné uzené, klobásky, brambory, hříbky a hlavně kysané zelí.

Tipy vizovických žen na tu nejlepší valašskou kyselici:
„Dříve se dělaly kyselice chudobné, byly v ní brambory, zelí, mléko. Dnes ale do ní dáváme hříbky, uzené maso, klobásy, smetanu, co nás napadne podle chuti,“ uvedla Jarmila Adamcová.

Podle ní je při přípravě kyselice nejlepší uvařit brambory uvařit o den dříve. „Druhý den uvaříte uzené maso nebo klobásku a to zelí dáte do té vody, kde jste vařili to uzené. Pak tam přidáte ty o den dříve vařené brambory, maso, a když to máte hodně řídké, zahustíte to rozmixovanými bramborami které vám zůstaly s mlékem,“ radí Jarmila Adamcová, která přidala ještě jeden tip: Hotovou kyselici nechá zchladit a potom ji zase ohřeje. Aspoň dvakrát. 

„Dnes tady mám také kyselici v soutěži, ale nepoznala jsem ji mezi ostatními,“ usmála se Stanislava Sovjáková. Ta při přípravě své kyselice vaří brambory do poloměkka. „Protože když tam dáte to zelí, tak ony trochu ztvrdnou a pak už by ta kyselice neměla tu chuť,“ radí.

Podle jejího receptu pak do kyselice přidá klobásku, nechá polévku převřít, pak přidá příhušťku z mléka a hladké mouky. „A zase nechám převřít a čekám, až ta polévka má tu správnou hustotu. Teprve až polévku vypnu, tak nakonec přidám rozmíchanou zakysanou smetanu,“ doplnila Stanislava Sovjáková, která přidala také jeden tip: „Kyselici vařím den dopředu, aby se chutě v ní pěkně „rozležely.“
Loni byla ve svých třinácti letech absolutní vítězkou a tak letos na sedmém ročníku soutěže o nejlepší valašskou kyselici nemohla chybět. 

Petra Jaroňová kyselici vaří za asistence a „nakukování“ celé rodiny. „Maminka hodně radí,“ usmála se mladá kuchařka. Podle ní se však vždy u nich doma při vaření kyselice klade důraz na použité ingredience, na kterých prý nešetří. „Musí být domácí,“ zdůraznila Petra Jaroňová.
„Zvlášť vaříme brambory, máme dědovo domácí zelí a nešetříme ani na tom. To jsou naše tajné tipy. Opravdu ale záleží na tom, co do polévky dáváme. Třeba naše praváky, které si sami nasbíráme,“ usmála se loňská vítězka soutěže.

Autor: Jana Zavadilová

17.2.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Stavebnictví - Stavebnictví Stavební dělník 12 200 Kč Dělníci v oblasti výstavby budov Dělníci v oblasti výstavby budov. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12200 kč, mzda max. 13000 kč. Volných pracovních míst: 16. Poznámka: PRACOVIŠTĚ Zlín - dle zakázek v rámci celé ČR, pomocné práce na stavbách. , - vzdělání není rozhodující, časová flexibilita, komunikativní schopnosti, ochotu učit se novým věcem., Osobní návštěva - Nivy 5358, 760 01 Zlín, výběrové řízeni bude probíhat v terminu: , Každou středu od 9:00 - 11:00 hod.. Pracoviště: Zla - tex spol. s r.o. zlín, 760 01 Zlín 1. Informace: Ivan Varga, +420 774 923 684. Zdravotnictví - Zdravotnictví Masér, fyzioterapeut 18 000 Kč Odborní maséři ve zdravotnictví Masér (ve zdravotnictví). Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Nabízíme:, • motivující finanční ohodnocení (základní plat + příplatky + bonusy), • roční odměnu, • příjemné pracovní prostředí v lázeňském hotelu, • samostatnou práci, • zaměstnanecké slevy a zvýhodněné rekreace v rámci Royal Spa, • možnost ubytování, • zajištění stravování, • příspěvek na dopravu, Požadujeme:, • spolehlivost a zájem pracovat, • trestní bezúhonnost, • zdravotní způsobilost. Pracoviště: Léčebné lázně luhačovice - sanatorium miramare, s.r.o., Bezručova, č.p. 338, 763 26 Luhačovice. Informace: Dagmar Hlaváčková, . Výroba - Výroba Provozní zámečníci, údržbáři 22 000 Kč Provozní zámečníci, údržbáři Pracovníci správy areálu - údržba elektro. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 22000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pracovní poměr na dobu určitou s možným prodloužením na dobu neurčitou., Požadavky: platnou vyhlášku 50/78Sb. §6 - nutnost, samostatnost, spolehlivost, zkušenost s opravou ručního nářadí, údržbou strojů a zařízení ve vítaná, elektro údržba budov, Výhody: příspěvek na stravu. Pracoviště: Unico modular a.s., Nádražní, č.p. 1136, 763 12 Vizovice. Informace: Miroslava Krajíčková, . Administrativa - Administrativa Administrativní pracovník 27 000 Kč Všeobecní administrativní pracovníci. Požadované vzdělání: úsv. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 27000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Náplň práce: komunikace se zákazníky, administrativní činnost, organizace práce, snadné zaškolení, Požadujeme: spolehlivost, flexibilitu a samostatnost, dobré organizační i komunikační schopnosti, uživatelská znalost práce na PC, aktivní znalost AJ, případně NJ - schopnost se domluvit po telefonu, reagovat na e-maily, zodpovědnost, trestní bezúhonnost, Výhody: bonusy/prémie. Pracoviště: Torelia media s.r.o. - otrokovice, Napajedelská, č.p. 226, 765 02 Otrokovice 2. Informace: Jana Jašková, .

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Fotbalový stadion Letná ve Zlíně.

Vyprodáno! Ševci mohou znovu do čela. Stačí jediné, skolit Baník

Budova LDN v KNTB. Ilustrační foto

Lepší prostředí v ambulancích ORL v Baťově nemocnici

Berani šlapali vodu. A Hradec odčaroval kletbu

Prokletí odčarováno. Čtyři roky a osm zápasů trvalo hokejistům Hradce Králové, aby odvezli všechny body ze Zlína. Poprvé od druhého zápasu čtvrtfinále play-off 2014 Berani ztratili proti Mountfieldu všechny body.

Poznar se těší na drsné souboje. Zápas bude mít správné parametry, věří

ROZHOVOR/ Na jaře stál na opačné straně barikády. Na Letné bojoval za Baník, kterému pomohl v záchranářské bitvě skolit bývalý klub. Nyní se ale situace změnila. Útočník Tomáš Poznar je zpět ve Zlíně a odhodlaný rvát se za ševce.

Trenér Chytrý, který povede národní tým: Vím, že to asi bude pěkná šichta

ROZHOVOR/ - Od mládeže Hanácké Slavie až do národního týmu. Tak vysoko se v kariéře dostal úspěšný trenér Jiří Chytrý. Šestačtyřicetiletý rodák z Kroměříže, který v minulosti šéfoval mládeži ve Zlíně a Slovácku nebo vedl ligové fotbalisty Liberce, Jablonce, pražské Slavie nebo Dukly, kývl na nabídku dlouholetého kolegy a parťáka Jaroslava Šilhavého.

Soud rozhodl. Za výbuch kotle je opravář zodpovědný

Krajský soud ve Zlíně včera pravomocně rozhodl. Za výbuch kotle v restauraci Baltaci v Napajedlích v březnu 2015 je opravář Jan Sedláček zodpovědný.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT