„Opravdu tady hodně chybí. Když je sezona plesů, tak se povětšinou jezdí na ten ve vedlejších Sazovicích. Všeobecně pak myslím, že by byl hodně využívaný," říká pro Deník například Vladimíra Mozgvová, která v obci žije už jedenáct let. Uvítala by jej i maminka Kateřina Vaculová.

„Máme tady dost kulturních akcí, ale lidé se nemají kde schovat. Nějaký zastřešený kulturní areál tu hodně chybí, v podstatě je tu jenom škola. Nic jiného tady není," míní Kateřina Vaculová.

Na nápravě však už podle starosty Jaromíra Doležala obec pracuje. Před zhruba pěti či šesti lety za tím účelem odkoupili hospodu, v níž se nachází i značně zchátralý kulturní sál.

„Museli jsme však počkat, než se situace stabilizovala, teď už ale děláme na projektu. Plánujeme totální rekonstrukci," vysvětluje starosta. V plánu prý mají dokonce i přístavbu a dostavbu stávající budovy. Náklady šéf tečovické radnice odhaduje na zhruba 15 až 20 milionů korun, částku uhradí z obecních peněz, plánují vzít si i úvěr.

A jelikož v obci funguje celá řada různých zájmových spolků, o permanentním využití kulturního domu starosta nepochybuje, kapacita by měla činit dvě stě lidí.

„Pořád poslouchám, že lidé si nemají kde uspořádat soukromé oslavy jako třeba narozenin, smuteční či svatební hostinu. Proto je pro nás absence kulturního domu velkou slabinou. Je tu jedna hospoda, ale to je málo, navíc když je tam třeba zrovna obsazeno," podotýká. Přáním starosty je, aby byl využívaný pokud možno každý den, přes týden pak prostřednictvím spolků.

„Chtěl bych, aby nejpozději do konce roku 2018 byl kulturní dům hotový. Nyní musíme vyřídit stavební povolení, na přelomu roku by se dělníci mohli pustit do práce. Počítáme tam každopádně s nějakými salonky a velkým sálem," dodává starosta.

Na kulturní zařízení se už těší také ředitelka základní školy Marie Zapletalová. Přínos vidí v nových možnostech, a to i v mimoškolních aktivitách. „Celkový kulturní život v obci by byl zase o něco lepší. Teď je program bohužel trošku okleštěnější," vysvětluje ředitelka.