Teploty mají až do konce pracovního týdne odpovídat těm, které jsou obvykle na začátku října.

Podle napajedelského praktického lékaře Jiřího Horkého mohou mít při prudkém ochlazení zdravotní problémy hlavně kardiaci. Mohou je potrápit srdeční slabosti, kolísat tlak.

„Bohužel teplotní šok vnímají citlivěji, necítí se dobře. Změna počasí působí také na klouby, které se tak mohou ozvat," vysvětluje lékař.

Zdravému člověku rychlé ochlazení neuškodí.

„Je třeba však dávat na sebe pozor a než se počasí srovná, příliš se neangažovat fyzicky," radí Jiří Horký.

Ochlazení se nelíbí například Ivaně Kozlovské z Otrokovic.

„Zrovna teď děti prodělaly vysoké horečky, mě už navíc bolí v krku. Těšila jsem se, že když nám je lépe, venku se ohřejeme. Jak vidno, tak zřejmě ne," stýská si.

Podle Dagmar Honsové může ráno teplota klesnout až k sedmi stupňům.

„Vloni v těchto dnech jsme v ranních minimech naměřili na Zlínsku zhruba 22 stupňů, v odpoledních maximech pak mezi 36 až 38 stupni. Nynější ráz počasí připomíná léto v roce 2002," říká meteoroložka Dagmar Honsová s tím, že ve čtvrtek a v pátek po ránu v Jeseníkách a Beskydech naměří dokonce i teploty pod bodem mrazu.

Už o víkendu však má rtuť teploměrů šplhat směrem vzhůru až k 26 stupňům.

„Příští týden pak přinese teploty mezi 23 až 27, bude méně oblačnosti. Do konce léta pak už žádné extrémy nečekáme," dodává meteoroložka.

Například úrodu zemědělců prudké ochlazení nijak nepoznamená, podle ředitelky Agrární komory Zlín Jany Brázdilové je už totiž většina sklizně pod střechou.

„Nyní probíhají hlavně přípravy na podzimní práce. Letošní výnos bude přibližně stejný jako vloni. Cena za jednotlivé komodity se mírně snížila, ovšem, zda se to promítne nějak do ceny pečiva u konečných zákazníků, není zatím jasné," dodává ředitelka.