Někteří jejich kolegové šli do karantény, další byli postaveni mimo službu, všichni museli absolvovat testy na koronavirus. Ty naštěstí dopadly dobře. Vsetínské chirurgické oddělení, které přešlo do pohotovostního režimu, se nyní se vrací k normálnímu provozu, lékárna Kroměřížské nemocnice provoz nepřerušila.

„Všichni se v současné době obáváme toho, aby se onemocnění koronavirem nerozšířilo mezi naše zdravotníky. To, že testy v obou nemocnicích dopadly dobře, je určitě skvělá zpráva. Počty nemocných v České republice průběžně narůstají a ještě narůstat budou. Musíme být připraveni a budeme potřebovat každého našeho lékaře a zdravotní sestru,“ uvedl Radomír Maráček, předseda představenstev nemocnic Zlínského kraje.

Test na COVID-19. Ilustrační foto
Zlínský kraj má už 75 lidí s onemocněním COVID-19, nejvíc na Uherskohradišťsku

Chirurgie se vrací do normálu

Provoz vsetínské chirurgie se k dnešnímu dni vrací do normálu. Čtyřem lékařům a šesti sestrám byla Krajskou hygienickou stanicí Zlínského kraje nařízena karanténa, která stále trvá. Další zdravotníci byli postaveni mimo službu. V pondělí všichni absolvovali kontrolní testy, jejichž výsledek byl negativní.

„Od dnešního dne pracuje chirurgie na dvou stanicích, další je vyhrazena pro traumatologii. Funguje i chirurgická ambulance a jednotka intenzivní péče. Přijímáme akutní pacienty. Plánovaná operativa zůstává na základě mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví zrušena. V rámci spolupráce nemocnic ZK v době pandemie budeme zajišťovat i určitou část operací pacientů s nádorovým onemocněním z ostatních regionů Zlínského kraje,“ uvedl primář chirurgického oddělení Radim Slováček s tím, že další změny jsou možné s ohledem na aktuální epidemiologickou situaci.

Vrchní sestra urgentního příjmu a koordinátorka odběrů ve zlínské nemocnici Monika Dlesková.
Tým, který odebírá vzorky v terénu, zažívá kuriózní i milé situace

Situace v Kroměříži se uklidňuje

Lékárna Kroměřížské nemocnice měla od konce minulého týdne mimo službu čtyři zaměstnance.

„Jejich testy dopadly dobře, vyšly jako negativní. Zatím ještě zůstanou doma a budou nadále sledovat svůj zdravotní stav. Pokud bude vše v pořádku, v příštím týdnu je chceme zařadit do provozu,“ popsala Iva Úlehlová, vedoucí nemocniční lékárny v Kroměříži.

Výdejna u brány nemocnice, v níž pozitivně testovaná lékárnice pracovala, je už více než týden uzavřena v souvislosti s aktuální změnou režimu všech nemocnic Zlínského kraje. Výdejna uvnitř areálu Kroměřížské nemocnice je v provozu.

Martina Hvozdenská, zdravotní sestra a předsedkyně Odborového svazu zdravotníků Krajské nemocnice T. Bati (KNTB).
Italští zdravotníci vzkazují k nám: Karanténa, karanténa, karanténa
Online reportáž