Česneková, nivová, rybí. To jsou nejklasičtější varianty českých pomazánek. Pro silvestrovské oslavy jsme si pro vás připravili 12 tipů na méně tradiční pomazánky, chuťovky, ale i nenáročné chody z cizích kuchyní. Inspirujte se a vyzkoušejte něco nového.

Jemná cuketová pomazánka s ricottou

Ingredience:

  • cuketa 1 ks
  • sýr Ricotta 150 g
  • strouhaný parmazán 2 lžíce
  • olivový olej 1 lžíce
  • bazalka 3 lístky

Postup přípravy: Cuketu omyjeme, odkrojíme konce, nakrájíme na čtyři kusy a uvaříme na páře. Také můžeme uvařit klasicky v hrnci, ale s minimálním množstvím vody (vodu pak slijeme). Vychladlou cuketu rozmixujeme se lžící oleje a dáme do misky, přidáme ricottu, parmazán, trošku soli, najemno nakrájenou bazalku a dobře promícháme. Podáváme s pečivem, nejlépe celozrnným. Také je výborná na opečeném chlebu.

Ricottu před použitím můžeme propasírovat přes sítko, bude jemnější. Neměla by se mixovat, jelikož je pak příliš tekutá, pokud ji ovšem kombinujeme s jinými „pevnějšími" ingredienty, tak není problém ricottu v mixéru umíchat.

Parmazánová

Ingredience:

  • česnek 6 stroužků
  • olivový olej 50 ml
  • pepř barevný 1 špetka
  • parmazán (Gran Mo- ravia) 250 g
  • čerstvá bazalka 4 listy

Postup přípravy: Sýr nakrájíme na kousky a vložíme do mixéru. Částečně rozmixujeme. Přidáme olej, pepř, oloupané stroužky česneku a lístky bazalky. Rozmixujeme. Tuto výtečnou pomazánku je nejlepší připravit den předem, aby byla odleželá.

Játrová

Ingredience:

  • kuřecí játra 1 kg
  • cibule 2 ks
  • mrkev 1 ks
  • máslo 3 lžíce
  • koňak nebo brandy 2 lžíce
  • muškátový oříšek 1 špetka
  • sůl 3 špetky
  • pepř 3 špetky

Postup přípravy: Nakrájenou cibuli orestujeme na másle. Přidáme nastrouhanou mrkev a omytá kuřecí játra. Opékáme deset až patnáct minut. Mícháme. Přidáme sůl, pepř a muškátový oříšek a necháme vychladnout. Pak umeleme na masovém strojku. Přidáme koňak, promícháme a necháme v lednici dvě hodiny odležet. Podáváme s krekry nebo s chlebem.

Carpaccio z červené řepy

Ingredience:

  • červená řepa 300 g
  • med včelí 2 lžíce polévkové rovné
  • artyčoky 2 ks
  • sýr kozí čerstvý 200 g
  • piniové ořechy 30 g
  • tymián čerstvý 1 snítka
  • sůl 1 lžička kávová vrcho- vatá
  • pepř 1 špetka
  • kmín drcený 1 špetka
  • sherry ocet 1 lžíce
  • olej z vlašských ořechů 2 lžíce

Postup přípravy: Řepu rozdělíme na dva díly, jeden uvaříme a druhý oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Z medu, soli, sherry octa, kmínu, ořechového oleje a tymiánu si připravíme marinádu.

Vařenou řepu nakrájíme na kostky a spolu s plátky syrové řepy naložíme do připravené marinády, necháme marinovat den. Artyčoky očistíme a uvaříme. Po uvaření rozpůlíme a orestujeme na olivovém oleji s bylinkami. Kozí sýr ochutíme pažitkou a česnekem. Upravíme na talíř a posypeme piniovými semínky.

Pórková

Ingredience:

  • tučný tvaroh 250 g
  • majonéza 2 lžíce
  • pórek 1 hrst
  • kysaná smetana 150 g
  • sůl a pepř podle chuti

Postup přípravy: Tvaroh, smetanu a majonézu dobře našleháme. Přidáme jemně nakrájený nebo nastrouhaný pórek, osolíme a opepříme.

Plněné žampiony s čočkou a slaninou

Ingredience:

  • vepřová plec 300 g
  • anglická slanina 200 g
  • žampiony čerstvé 600 g
  • čočka hnědá 450 g
  • cibule 150 g
  • česnek 80 g
  • sádlo 1 lžíce polévková vrchovatá
  • kmín drcený 1 lžička kávová rovná
  • provensálské koření 1 lžička kávová vrchovatá
  • sůl 1 lžička kávová vrchovatá

Postup přípravy: Čočku namočíme a necháme hodinu natáhnout vodu, pak ji slijeme, vložíme do studené vody a vaříme spolu s provensálským kořením doměkka. Žampiony oloupeme a vylomíme z nich nožky. Vepřové maso a polovinu slaniny semeleme, ochutíme solí, kmínem a česnekem. S trochou vody vymícháme směs a tou pak plníme hlavičky žampionů. Nakrájenou cibuli opečeme na tuku spolu se zbývající slaninou, kousky česneku a drobně nakrájenými nožkami žam-pionů.

Tuto směs pak vmícháme do uvařené a osolené čočky a vše vložíme do vymaštěného pekáče. Do čočky pak zatlačíme naplněné hlavičky hub a vše dáme zvolna péci do trouby. Podáváme se sterilovanou zeleninou nebo salátem z kysaného zelí.

Vajíčková

Ingredience:

  • vejce vařená natvrdo 6 ks
  • citronová šťáva 2 lžičky kávové rovné
  • mořská sůl 3 špetky
  • pepř mletý černý 2 špet- ky
  • sýr Mascarpone 4 lžíce
  • čočkové klíčky 4 lžíce

Postup přípravy: Uvařená vejce nakrájíme na kostičky, přidáme sůl, pepř a sýr Mascarpone rozmíchaný s citronovou šťávou. Podáváme s chlebem, nebo můžeme plnit vařená, překrojená vejce, které ještě posypeme čočkovými klíčky nebo pažitkou.

Hovězí carpaccio

Ingredience:

  • hovězí svíčková 1 ks
  • olivový olej extra virgin 50 ml
  • parmazán 50 g
  • sůl hrubá mořská 2 špetky
  • rukola 1 hrst

Postup přípravy: Ze svíčkové odkrojíme část (špičku), kterou nakrájíme na plátky. Rozložíme potravinářskou fólii a na ni plátky naskládáme. Překryjeme fólií a naklepeme. Mezitím připravíme salátek z rukoly: otrháme tuhé konce a očištěné listy dáme do mísy. Rukolu v míse pokapeme olejem, osolíme a opepříme. Salátek rozložíme na velký servírovací talíř. Okolo naskládáme plátky carpaccia. Pokapeme je olejem, osolíme a opepříme. Z parmazánu škrabkou naškrábáme plátky, kterými posypeme povrch carpaccia.

Caprese s bagetkou

Ingredience:

  • rajče 1 ks (pro jednu osobu)
  • mozzarella 1 ks
  • bazalka čerstvá 1 svazek
  • olivový olej extra virgin 1 lžička kávová rovná
  • bylinková sůl 1 špetka
  • bageta světlá 1 balíček
  • máslo 1 lžíce polévková vrchovatá
  • česnek 1 stroužek
  • balzamikový ocet 1 lžič- ka kávová rovná

Postup přípravy: Plátky rajčete a mozzarelly na talíři proklademe čerstvými lístky bazalky. Zakápneme olivovým olejem a balzamikovým octem. Dochutit můžeme bylinkovou solí. Do bagety uděláme zářezy potřeme máslem smíchaným s česnekem, solí a bylinkami dle chuti. Na grilovací pánvi bagetu z obou stran osmahneme, aby byla křupavá a máslo se rozpustilo.

Tvarůžková

Ingredience:

  • tavený smetanový sýr 100 g
  • plnotučná hořčice 1 lžíce polévková rovná
  • cibule menší 1 ks
  • mletá paprika sladká 1 špetka
  • kmín drcený 1 špetka
  • olomoucké tvarůžky 100 g

Postup přípravy: V misce pořádně rozmačkáme tavený sýr (pokud chceme lehčí formu, použijeme půl taveňáku a půl lehkého margarínu), smícháme s hořčicí, cibulí a kořením a pak vmícháme na kostičky nakrájené tvarůžky.

Uzený losos s kapary

Ingredience:

  • losos uzený 50 g
  • citronová šťáva 1 lžíce polévková rovná
  • kapary 1 lžíce polévková rovná
  • pepř 1 špetka
  • olivový olej extra virgin 1 lžička kávová rovná

Postup přípravy: Lososa a kapary si nasekáme nadrobno a dáme do misky. Přidáme olivový olej, citronovou šťávu a pepř podle chuti. Podáváme nejlépe s tmavým chlebem.

Cibulová chuťovka

Ingredience:

  • cibule 1500 g
  • sůl 1 lžička kávová rovná
  • pepř mletý černý 1 lžička kávová rovná
  • silné plátky anglické slaniny 4 ks
  • jablečný cider 300 ml
  • bílý sherry ocet 3 lžíce
  • hnědý cukr 120 g
  • tymián (zdrhnutý ze stonků) 10 snítek

Postup přípravy: Na pánvi orestujeme slaninu dokřupava. Necháme ji okapat na papírovém ubrousku. Vypečený tuk dáme do kastrolu, přidáme oloupanou, nakrájenou cibuli, osolíme, přidáme nadrobno nakrájenou orestovanou slaninu, podlijeme ciderem, přisypeme cukr a nakonec přidáme tymián a pepř. Za občasného míchání dusíme, až se tekutina zcela odpaří. Podáváme na toastu se sýrem, nejlépe pivním, nebo s klasickým hermelínem.