Zásah hasičů, policistů a pyrotechniků po předloňských výbuších dvou muničních skladů v areálu ve Vrběticích na Zlínsku potrvá nejméně do poloviny příštího roku. Ředitel krajské policie Jaromír Tkadleček připouští, že to může být i mnohem déle.

„Plochu jsme uvolnili jejím majitelům a umožnili jim užívání půdy k zemědělským, hospodářským a jiným účelům. Snížením počtu lidí, kteří se na střežení areálu podílí, jsme zmenšili náklady a omezili následné škody, které tato tragická událost způsobila," doplnil velitel zásahu Tkadleček.

Zásah podle něj nemá v historii tuzemské policie a složek Integrovaného záchranného systému obdoby.

„Troufám si tvrdit, že svým rozsahem je jedinečný v České republice i v Evropě," řekl Tkadleček.

Do zásahu se podle něj zapojily desetitisíce policistů, pyrotechniků, vojáků, hasičů, zdravotníků či pracovníků ostrahy.

Záchranné a likvidační práce v muničním areálu by podle něj měly trvat do poloviny příštího roku. „Připouštím však, že budou probíhat i ve druhé polovině příštího roku.

To množství munice, rozsah rozmetání, komplikace, se kterými se setkáváme, určují charakter a dobu prací. Před rokem jsme předpovídali, že to bude nejdelší bezpečnostní opatření, znovu říkám, že hovořím o prognózách, ne o pevném datu. Byl bych také rád, kdyby bylo počasí rozumné jako loni a přes zimní měsíce nám umožnilo pokračovat. Pokud se tak nestane, automaticky se ten zákrok prodlouží," uvedl Jaromír Tkadleček.