Vesnička na svazích Vizovických vrchů, pod pověstmi opředenou horou Klášťov, má rozhodně co nabídnout. Známé je například místní Envicentrum, kam během sezony zavítají tisíce návštěvníků, především dětí.

Děti učí 
poznávat bylinky

„Učíme tady děti poznávat bylinky, představujeme jim staré tradice a snažíme se je vést ke vztahu k přírodě," prozradila Radka Brtišová, jedna ze dvou lektorek tohoto zajímavého zařízení. V Envicentru se můžete ubytovat, půjčit si trekové hole, GPS nebo horská hola. To vše za skvělou cenu. Padesát korun za kolo a den je skutečně cena téměř symbolická.

„Teď mám v plánu i nakoupit oblíbené koloběžky. Vyrazit se s nimi dá například k památníku na Ploštině," poznamenal Josef Zicha, starosta obce. Projekt turistické půjčovny má však Vysoké Pole společný s dalšími obcemi v okolí. A cíl výletu? Třeba magická hora Klášťov. Nejprve si můžete přímo v obci prohlédnou Kamelot, tedy rekonstruované velkomoravské hradisko, a pak už vyrazit na nejvyšší horu Vizovických vrchů odhalovat tajemství dávných civilizací. Čundráci mohou nad obcí využít i nouzovou útulnu.

„Oblíbeným cílem je i kaplička se studánkou. Když je hezky, chodí se tam projít stovky lidí," říká starosta. Aby taky ne. Cestou minete křížovou cestu, pokocháte se na stezce zdraví plné bylinek a nakonec ochutnáte železitou minerálku. Ta podle pověstí dokáže léčit především dětské nemoci. V obci také připravují stezku pro kočárky. Při jejím absolvování budou děti sbírat samolepky zvířátek a dostanou i omalovánky.

Zdroj: Youtube

Na prvním místě je však vždy práce. Od té se odvíjí vše. Vysoké Pole je na tom z hlediska zaměstnanosti poměrně dobře. Jen obec zaměstnává 30 až 40 lidí v závislosti na ročním období. Samo Vysoké Pole totiž provozuje i restauraci nebo i vlastní technické služby. Přímo v obci jsou pak další dvě desítky pracovních míst a jsou zde samozřejmě živnostníci. Najdete tady služby kadeřnice, zedníky, stolaře, klempíře nebo autoservis. Za prací se pak dojíždí většinou do sousedních Drnovic, Vizovic, případně do Zlína.

„Dostatek pracovních míst je naše priorita. Jen pokud mají lidé práci, mohou zde spokojeně žít," říká starosta. Obava ze zániku pracovních příležitostí je tak asi největším strašákem. Radost může dělat starostovi nárůst počtu obyvatel. Když ve funkci začínal, měl něco málo přes 700 spoluobčanů. Teď už jich je 840 a další přibývají.

Ve Vysokém Poli je také pestrý společenský život. Funguje zde řada spolků, které se podílí na organizaci zábavných akcí. Například fašank organizují místní hasiči.

„Letos to byla povedená akce. Večer vždy děláme ještě zábavný program. Letos to byla bláznivá svatba, kde si Ivan nevzal Nastěnku, ale Marfušu. Kromě toho pořádáme i noční hasičskou soutěž s názvem O vysocké sele," prozradil František Kůdela, starosta hasičů. Těch je v obci 42. Soutěží tu družstvo mužů i žen.

Zastupitelé zahrají dětem pohádku

Mezi další aktivní spolky se řadí myslivci, kynologický klub, občanské sdružení Přátelé Vysokého Pole, to pořádá akce pro děti, včelaři, klub chovatelů, KČT Vysoké Pole nebo folklorní soubor při základní škole. Ze sportu se tu pěstuje fotbal, ping-pong a místní akční skupina měla i společný hokejový tým. Spolky se často podílí i na organizaci zábavných akcí.

Těch je ve vesnici celá řada. Mezi ty netradiční lze zařadit mikulášskou besídku a dětský den. Netradiční jsou proto, že na tyto akce místní zastupitelé nacvičí pohádku, kterou pak dětem zahrají. Naposledy to byla pohádka S čerty nejsou žerty.

Dobrá je také vybavenost obce. Dva obchody, dvě hospody a škola se školkou zajistí základní potřeby. Pro ostatní služby je možné využít obecní technické služby.

Možná jste nevěděli, že …

- Vysoké Pole je obcí Zlínského kraje roku 2013

- V minulosti nesla obec název Vysoká Lhota

- Místním rodákem je europoslanec Stanislav Polčák

- Nejčastější příjmení je Machů. Žije tu téměř 50 rodin tohoto jména

- V obci je pramen s léčivou vodou

Vysoké Pole v číslech

700 – zhruba tolik nálezů z hory Klášťov můžete nyní vidět na výstavě v obci.

1922 – je ročník narození nejstaršího obyvatele Františka Trčky.

50 – takovou ubytovací kapacitu má obec k dispozici pro turisty.

100 – horských kol je k dispozici turistům k zapůjčení. I v okolních obcích.

1000 – tolik let před naším letopočtem už žili na Klášťově lidé.