Odpověď na otázku o případném uplatnění finančního odškodnění za zabavený rodinný majetek svého strýce Jana Antonína Bati zněla: „My máme zájem o to, aby nám byla vyplacena náhrada, jak podle Benešových dekretů byla slíbena hodnota podniků, nejenom nám, ale všem ostatním,“ řekl Tomáš Baťa. Na otázku, jakou výši finančního odškodnění bude požadovat, uvedl, že zatím neví. „Nehledejte kuřata, dokud se nevylíhla,“ sdělil.

Na to včera reagovala například pražská asistentka Tomáše Bati Věra Maršíková. „Zahlédla jsem jeho vyjádření pouze v televizi, kdy poskytl večer v Londýně interview České televizi. Byla jsem tím překvapená,“ uvedla s tím, že další podrobnosti nezná. Podle ní se však v této situaci zatím nebude nic dít. „Tomáš Baťa je na služební cestě. Nyní jej čeká návštěva Egypta a do Toronta se vrací až 30. listopadu. Do svého návratu nejspíš nebude nic v této věci podnikat,“ informovala.

K situaci se vyjádřil i Pavel Velev, ředitel Nadace Tomáše Bati. „Rozhovor v Londýně se týkal zejména fungování firmy Baťa a její stotřináctileté historie. Nakonec pak zazněla otázka na uplatnění nároku finančního odškodnění,“ upřesnil podrobnosti.

Vysvětlil, že Tomáš Baťa junior se nikdy netajil tím, že bude žádat o finanční odškodnění za zabavený majetek. „Navíc si myslím, že o něj požádá také rodina Jana Antonína Bati,“ prozradil s tím, že částku si však odhadnout neodvažuje.

Nároky Tomáše Bati jsou však podle něj oprávněné. „Podle mého názoru si odškodnění rodina zaslouží za to, co tady vybudovala. Vlastníků, kteří doplatili na znárodnění, jsou v této zemi stovky, ne-li tisíce,“ prohlásil.