Zemina na zahrnutí kráteru po odstraněném torzu se už naváží.

Torzo tak dnes po téměř třiceti letech stále hyzdí okolí a poskytuje obyvatelům okolních domů nehezký výhled.

Město Zlín se však rozhodlo, že torzo půjde k zemi, a to ještě tento rok. A protože na místě vznikne kráter o velikosti fotbalového hřiště hluboký 6 až 8 metrů, bude se tato jáma poté zahrnovat zeminou. Ta se v současnosti ke stavbě naváží.

Využijí zeminu z univerzitní stavby

Zeminu dle plánu zlínské radnice získali stavbaři z nedávno započaté stavby vzdělávacího komplexu v ulici Štefánikova a město za ni a za dopravu nic neplatí.

„Právě v těchto dnech jsme vyhlásili výběrové řízení na dodavatele demoličních prací," sdělil mluvčí zlínského magistrátu Zdeněk Dvořák s tím, že dalším krokem bude samozřejmě podpis smlouvy s vybraným uchazečem, a to již v dubnu, tedy za necelé tři měsíce.

„Předpokládáme tedy, že termín zahájení přípravných a demoličních prací bude v květnu a v září bude dílo dokončeno," naznačil předpokládaný časový harmonogram demolice torza na Jižních Svazích Zdeněk Dvořák.

Podle radnice budou plánované práce stát 25 milionů korun. Město doufá, že celková cena prací tuto částku nepřesáhne.

„Jestli stavbu budou odstřelovat, šla bych se podívat," zajímalo Zuzanu Vyhlídalovou ze Zlína. A nebyla sama, kdo by chtěl vidět, jak půjde stavba k zemi.

„Technologii demolice si volí jednotliví uchazeči o danou veřejnou zakázku. Odstřel je ovšem vyloučen," ubezpečil za magistrát mluvčí Dvořák. Podle odborníků ale půjde o postupné rozebrání stavby, která je převážně jen ze železobetonových konstrukcí.

„Myslím si, že to bude stejné, jako to bylo v případě dalšího zlínského torza," uvedl majitel stavební firmy Záhorovský Jiří Záhorovský, který odkazoval na demolici torza na Čepkově v minulosti. Dnes na jeho místě stojí obchodní a nákupní centrum.

I tam nedošlo k odstřelu torza stavby, ale postupně rozebíraly stavební stroje s dlouhou hydraulickou rukou, která drtila beton a měnila ho na suť.

Ta byla pak ze stavby postupně odvážena. Železné a ocelové konstrukce se odtavovaly. Demolice trvala zhruba dva měsíce. Fakt, že se radnice rozhodla torzo zbourat, lidé z okolí vítají, i když jak se někteří nechali slyšet, uvěří tomu, až skutečně uvidí, že je torzo pryč.

„Není tady na to hezký pohled, je dobře, že už to někdo řeší, je mi jedno, co tady potom bude, jen ne tohle, hlavně když ten pohled zmizí," přeje si například Vlasta Konečná. Její kamarádka Markéta Novotná novou situaci také vítá.

„Bylo by dobré, kdyby tady z toho domu hrůzy vzniklo například sportovní centrum pro děti a jejich rodiče nebo krytý bazén," přála si.

„V první fázi poslouží prostor jako rozšíření Centrálního parku. Na další využití se město zeptá občanů, a to formou ankety zveřejněné v Magazínu Zlín a na webu města. Konečné využití prostoru se však bude řešit v horizontu několika let," upřesnil další plány s uvolněným prostorem mluvčí Zdeněk Dvořák.