VYBRAT REGION
Zavřít mapu

FOTO, VIDEO: Tradiční Tříkrálovou polévku vydával ve Zlíně také primátor Adámek

Zlín – „Pokud děláme Tříkrálovou sbírku a chceme lidem, kteří nějakým způsobem přispějí, trošku poděkovat, nabízíme jim proto kvalitní polévku." Tím se řídí Charita Zlín, která už podruhé před tamním kostelem Panny Marie Pomocnice křesťanů připravila nejen pro koledníky, ale také pro širokou veřejnost Tříkrálovou polévku.

10.1.2015 2 AKTUALIZOVÁNO 10.1.2015
SDÍLEJ:

Před kostelem Panny Marie Pomocnice křesťanů ve Zlíně vydávali Tříkrálovou polévku významné osobnosti města Zlína.Foto: DENÍK/Jarmila Kuncová

Cena za porci stanovena nebyla, každý mohl do připravené kasičky přispět jakoukoliv částkou, stejně tak i za punč či svařené víno. Součástí byl také prodej zabíjačkových dobrot.

„Těšil jsem se sice na zabíjačkovou polévku, ale je gulášová. Nevadí mi to však. Je opravdu výborná," pochvaloval si Tříkrálovou polévku například Josef Dubec, který procházku spojil s návštěvou akce. „Jsem totiž po operaci. Včera jsem přišel z nemocnice, tak jsem se chtěl trošku projít, a při té příležitosti si tady dát polévku. Sice jím málo, ale moc mi chutná," pousmál se v sobotu Josef Dubec.

Polévku si nechala do sklenice nalít zase Jana Maňásková. Mohla si ji tak odnést domů. „Mám moc ráda zabíjačkovou, myslela jsem si, že ta tady bude. Ale nevadí. Je to tu moc pěkné, líbí se nám tato akce. Dneska jsme u výtahu potkali také tříkrálové koledníky, tak jsme se vrátili zpátky domů a počkali na ně. Děti hrály na flétničky, bylo to opravdu pěkné," řekla Jana Maňásková.

Tříkrálovou gulášovou polévku připravil Jan Plhák, který v krajském městě provozuje stejnojmennou jídelnu, v níž vaří klasická česká jídla. „Gulášová polévka je podstatně kvalitnější, než zabíjačková, proto jsme zvolili tuto. Pro příští rok ale můžeme udělat drobnou, mezi lidmi kýženou změnu. Možná nachystáme ještě i tu prdelačku, tedy zabíjačkovou polévku," podotkl Jan Plhák.

K přípravě Tříkrálové polévky použil třicet kilo kvalitního vepřového masa, plecka. „Celkem jsme pro dnešní den uvařili necelých devadesát litrů polévky," vyzdvihl Jan Plhák.

Ještě před akcí dostali tříkráloví koledníci požehnání na mši svaté nejen v kostele Panny Marie Pomocnice křesťanů, ale také v kostele svatého Filipa a Jakuba ve Zlíně. Pak vyrazili s kasičkami do ulic. „Polévku si poté také mohli dát, ale jelikož jsou to vesměs malé děti, připravili jsme pro ně dětské párky, které jsme jim ohřáli," informoval ředitel Charity Zlín Vlastimil Vajďák.

Akcí Tříkrálová polévka chtěla charita trošku oživit sídliště Jižní Svahy. „Vypadá jako studené a neosobní, a to jsme právě chtěli změnit. Lidé se tu tak díky tomu setkají, povídají si spolu. Když přitom věnují nějakou tu korunu, tak nám to určitě nevadí," pousmál se Vlastimil Vajďák.

Třeba Emilie Schneiderová využila hlavně prodeje zabíjačkových dobrot. Odnášela si domů ovar, škvarky, sádlo, jelito a jitrnice. „Jsem spokojená, líbí se mi tu. Dali jsme si i svařené červené víno," zhodnotila Emilie Schneiderová. 

Recept na Tříkrálovou polévku. Poskytl jej Jan PlhákNa přípravu zhruba devadesáti litrů polévky použil:
30 kg kvalitního vepřového masa (plecka)
sůl, česnek, mletou papriku, olej, brambory, cibule

Vepřové maso je dobré dva dny dopředu naložit do česneku, soli a oleje. „Na naložení jsem použil patnáct deka soli na kilo, česneku na celé množství zhruba čtyři kila. Vše promícháte a necháte uležet," přiblížil postup Jan Plhák. Po dvou dnech maso pomelete na hrubém mlýnku, aby bylo vidět, že v polévce nějaké je. „Přidáte brambory, já jsem jich použil patnáct kilo, které samozřejmě nakrájíte na kostičky. Následuje gulášový základ. Na sádle si orestujete cibuli, přidáte pomleté maso, které je už díky naložení ochucené a vše orestujete. Pak zaprášíte paprikou a dáte do kotle, ve kterém se polévka bude vařit," dodal Jan Plhák.

Autor: Jarmila Kuncová

10.1.2015 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

SERVIS

Obchod - Obchod Vedoucí prodejny, provozu 22 000 Kč

Vedoucí pracovních týmů v prodejnách Zástupci vedoucího prodejny.. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 22000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Výhody: stravenky 80 Kč, 5 týdnů dovolené, příspěvek na penzijní připojištění, Vánoční poukázky, benefitní cafeterie.. Pracoviště: Penny market, s. r. o. - bartošova, Bartošova, č.p. 4393, 760 01 Zlín 1. Informace: Ludvík Varmuža, +420 727 984 489.

Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 14 900 Kč

Prodavači smíšeného zboží Prodavač/ka - pokladní. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14900 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Očekáváme samostatnost, spolehlivost, příjemné vystupování, ochotu učit se novým věcem. Pracoviště: Rosa market s.r.o. - otrokovice, tř. Tomáše Bati, č.p. 377, 765 02 Otrokovice 2. Informace: Dagmar Vilímková, +420 724 412 896.

Výroba - Výroba Manipulační dělníci ve výrobě 14 000 Kč

Manipulační dělníci ve výrobě Operátoři výroby. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14000 kč. Volných pracovních míst: 5. Poznámka: Pro rozšíření výrobního programu hledáme nové zaměstnance na montáže dílů pro elektronický a automobilový průmysl., Práce je vhodná pro každého, kdo je manuálně zručný, spolehlivý a zodpovědný. Při práci je možnost převážně sedět nebo stát (činnosti lze vykonávat i se zdravotním omezením nebo ČID)., TNS SERVIS s.r.o. kompletuje různé výrobkové skupiny: držáky uhlíků a podsestavy elektromotorů; kabelové svazky; LED světelná technika; stěrače a stírátka pro osobní automobily., , Výrobní provoz s místem výkonu práce ve Slavičíně (budova VTÚ výzbroje a munice) umožňuje jednosměnný provoz od 6:30 do 14:30 hod. , Získáte stabilní zaměstnání a odpovídající mzdu s pololetními odměnami jako podíl na hospodaření firmy., Nad rámec mzdy nabízíme BENEFITNÍ PROGRAM a 5 TÝDNŮ DOVOLENÉ. , Uzavřeme pracovní smlouvu na 37,5 hod. týdně. , Kdo chce získat víc, má možnost i přesčasové práce., Stanete se součástí příjemného pracovního prostředí a kolektivu spolupracovníků. , Samozřejmostí je možnost prohlídky provozu a sdělení všech dotazů., Nástup umožníme po dohodě i v průběhu měsíce.. Pracoviště: Tns servis, s. r. o. - slavičín, Dlouhá, č.p. 300, 763 21 Slavičín. Informace: Markéta Strušková, +420 573 034 671.

Řemeslné práce - Řemeslné práce Kovář 19 000 Kč

Kováři Operátor kovací linky - Kovář. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 19000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 4. Poznámka: . Pracoviště: Kovárna viva, a. s., Vavrečkova, č.p. 5333, 760 01 Zlín 1. Informace: Marie Gallagher, +420 577 051 304.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Trenér fotbalistů Zlína Michal Bílek si žádné přehnané cíle před startem FORTUNA:LIGY nedává.

Chceme získat víc bodů než v minulé sezoně, říká trenér Zlína Bílek

Usmrcené oči Berouskových tygrů a širý, černý lán: prohlédněte si videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve středu 18. července 2018.

Do Zlína si nejdu odpočinout, říká navrátilec Tomáš Poznar

V Plzni, kde má smlouvu, s ním nepočítali, proto útočník Tomáš Poznar moc toužil zůstat v Ostravě a dál spolupracovat s trenérem Bohumilem Páníkem. Jednání devětadvacetiletého fotbalisty s vedením Baníku ale v pondělí definitivně ztroskotalo, a tak vysoký forvard rád kývl na nabídku rodného Zlína.

AKTUALIZOVÁNO

Převrácený náklaďák s hašeným vápnem zavřel kvítkovickou křižovatku

Ke střetu dvou osobních vozidel a nákladního automobilu došlo v úterý krátce po devatenácté hodině na křižovatce v Otrokovicích - Kvítkovicích. Nehoda se obešla bez zranění osob. Vozidla místem ale neprojedou.

Dům psího utrpení a dvoujazyčná likvidace gigantického burgeru: videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v úterý 17. července 2018.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT