Bohužel ale okolnosti chtěly tomu, aby byl jednou z prvních obětí vpádu vojsk zemí Varšavské smlouvy v srpnu 1968. Přesně v den jeho úmrtí se v Napajedlech koná vernisáž k výročí zmíněné tragédie, která ovlivnila vývoj Československa a která osobně zasáhla i obyvatele Napajedel. Při té příležitosti otevřou novou výstavu ve výstavním sále muzea.

Na oběti okupace je potřeba nezapomínat

„Po studiích byl Jaroslav Novák přidělen do společnosti Pozemní stavby Gottwaldov. Působil v nynějším Zlínsku, na Ostravsku, ale v osmašedesátém roce byl kvůli práci poslán i do Prahy. Před jednadvacátým srpnem se měl po- dle původních plánů vrátit domů, ale byl požádán, aby v práci zůstal," přiblížil počátek smutného příběhu historik Ivan Bergmann z napajedelského muzea.

Jaroslav Novák bydlel poměrně nedaleko tehdejší budovy Československého rozhlasu. A právě tam došlo k nejprudším srážkám mezi sovětskými vojáky a neozbrojeným davem.

„Na jedné straně byli ti sovětští, kteří nevěděli, do čeho jdou. Měli jen informace, že proti nim může stát americká či německá armáda nebo jednotka ozbrojených diverzantů. Neřekli jim, že proti nim mohou stát neozbrojení lidé. Nervozita byla patrná, což také mělo za následek nešťastné události," podotkl Ivan Bergmann.

Jaroslava Nováka zranila střepina, která jej zasáhla do oblasti podbřišku a třísel. Kvůli těmto zraněním ztratil hodně krve a utrpěl poúrazový šok. Zemřel.

„Lékaři tvrdí, že kdyby se k němu dostala zavčasu zdravotnická pomoc, tak by jej mohli zachránit. Jenomže tam se také v danou dobu střílelo, že neměli šanci se k němu dostat," připomněl historik.

Lidé nevěděli, kdo zesnulý je, neměl totiž u sebe ani doklady. Ovšem rodina po svém blízkém začala pátrat, a když se doslechli o událostech v Praze, odjel pak tatínek Jaroslava Nováka společně s jeho bratrem do hlavního města.

„Nakonec jej nalezli na jedné patologii, kde ho také identifikovali. Bylo to hrozně smutné. Počátkem září se pak konal jeho pohřeb v Napajedlech. Byla to obrovská masová záležitost, nebo spíše tichá demonstrace kvůli změnám po okupaci," zdůraznil Ivan Bergmann.

Jaroslav Novák má pamětní desku na zlínské střední průmyslové škole, v Napajedlech se nachází na hřbitově jeho náhrobek. „Před rokem jsme od jeho sestry dostali jeho pozůstalost, což byl kromě výročí úmrtí druhý důvod, proč akci zorganizovat.

Také se zachovalo několik dobových tiskovin, například velké album z jeho pohřbu, spousta fotek z jeho života nebo také předměty, které dostal jeho tatínek na patologii. Obdržel obálku s pramenem jeho vlasů či textilií, na které byla Jaroslavova krev," dodal Ivan Bergmann.

Cílem napajedelské výstavy je poukázat na nesmyslnost událostí v roce 1968, ve kterých položila život spousta nevinných obětí. Součástí expozice je i dobový videozáznam.

„Jaroslav Novák představuje symbol 21. srpna. Jeho osoba je spojena s dějinami Napajedel, koneckonců se tu konal jeho pohřeb. Následné roky se hodně zajímali o jeho hrob, bylo kontrolováno, kdo mu na hrobě zapaluje svíčku. Kolem jednadvacátého srpna byl jeho hrob hlídán Státní bezpečností," vyjádřila se také starostka Napajedel Irena Brabcová.

Jaroslav Novák ( 1. 5. 1942 Zlín 21. 8. 1968 Praha)

- Narodil se jako nejstarší ze tří dětí v rodině svářeče a vychovatelky v družině. Jeho matka byla v Sokole a otec hrál fotbal za Napajedla. I jejich syn velmi rád sportoval. Nejraději měl hokej, který hrál i později na vojně. Byl velmi společenský a měl spoustu kamarádů.

- Po vystudování stavební průmyslovky ve Zlíně narukoval na vojnu. Z Vídně mu kamarádi poslali pivní tácek, na který napsali: „Čekáme na tebe." Okamžitě putoval k pracovním jednotkám beze zbraně. Setkal se tu s mnoha lidmi pronásledovanými komunistickým režimem a od té doby k němu měl silně kritický postoj.