Dárce krve prosí, aby si naplánovali termín návštěvy v rezervačním systému, a to i v návaznosti na své letní dovolené nebo očkování proti onemocnění covid-19, a pomohli tak nepříznivou situaci překonat.

„Nízké stavy zásob krve máme prakticky u všech skupin. Hlavními důvody jsou zvýšená operativa, která se snaží dohnat skluz způsobený koronavirovou pandemií, a dovolené, na které odjela i řada pravidelných dárců. Vliv má také očkování proti covid-19, po kterém nelze darovat krev po dobu jednoho měsíce,“ uvedla Jana Pelková, primářka HTO zlínské nemocnice.

Nedostatek krve podle ní nemocnice pociťuje i přesto, že jim dárci zachovávají přízeň. „Nezaznamenali jsme propad v jejich počtu ve srovnání s předchozími měsíci či stejným období v minulém roce. Budeme ale rádi, pokud by dárci, kteří k nám nyní mohou přijít, tuto možnost zvážili a přišli co nejdříve,“ vzkázala primářka.

HTO má ve svém registru více než pět tisíc aktivních dárců krve a jejich počet se stále zvyšuje, stejně jako počet uskutečněných odběrů. Rekordním byl v tomto ohledu rok 2020, kdy se podařilo uskutečnit 13 015 odběrů krve, o 1 607 více než v dosud rekordním roce 2019.