Číslo pravděpodobně poroste i letos – v regionu totiž přibude více než tři sta sběrných nádob. Kraj navíc vyhlásil první ročník Soutěže o keramickou popelnici, která má k činnosti motivovat.

„Těší nás, že vidíme takto pozitivní fakta,“ uvedl náměstek hejtmana odpovědný za oblast životního prostředí Vojtěch Jurčík. Obyvatelé kraje měli v roce 2006 k dispozici celkem 8 359 kontejnerů na sběr využitelných složek odpadu, přičemž 2 890 kusů bylo na plasty.

„Letos rozmístíme ještě dalších tři sta sedmnáct nádob,“ řekl náměstek. Na bílé sklo přibude 149, na plasty 58, na barevné sklo 54, na papír 46 a nápojové kartony deset kusů. „Zkrátí se donáškové vzdálenosti, což by se mělo promítnout ve zvýšení zájmu o třídění i v množství vytříděných odpadů,“ myslí si krajský mluvčí Patrik Kamas.

Motivovat ke třídění chce krajský úřad ale i jinak. „Vyhlásili jsme první ročník Soutěže o keramickou popelnici 2007,“ dodal. Obce a města, kde se vybere nejvíce odpadu, v ní mohou získat výherní šeky v hodnotě několika tisíc korun.

Ve Zlíně se třídí již od roku 1993. Podle ředitele Technických služeb Františka Kostelníka k tomu obyvatelé města přistupují stále zodpovědněji. „Je vidět, že se snaží. Surovina, která se k nám z kontejnerů dostává, je čím dál čistší,“ řekl.

Od třídění podle něj Zlíňany nejvíce odrazuje představa, že všechno skončí na jedné hromadě. „To je ale fáma. Tříděný odpad svážíme stejnými vozidly, což lidi může mást. Ale každý den jezdíme s jinou surovinu na jiné místo,“ vysvětlil a připomněl, že letos v červenci jako první v republice zahájil Zlín provoz zařízení pro zpracování bioodpadu, který se na Suchém dole přeměňuje na palivo a následně na teplo.

Že lidí třídících odpad ve Zlínském kraji přibývá, potvrzuje mluvčí společnosti Eko-kom, která v Česku zajišťuje odběr a využití obalových odpadů, Šárka Nováková. „Je to také díky kampaním, které ve spolupráci s městy a obcemi pravidelně pořádáme,“ řekla mluvčí.

Obyvatele regionu chválí také místní ekologové. „Lidé přistupují k životu zodpovědněji. Často se setkávám i s dětmi, které už vědí, co je recyklace, proč se třídí a který obal do jaké popelnice patří, což je dobře,“ uvedl jednatel Ekocentra Čtyřlístek Martin Davidov.