V letošním roce měla sbírka, zajišťovaná zlínskou Charitou, hned několik „nej“.

„Prvně bylo zapečetěno nejvíce kasiček, a to 379. Počty nenavyšovaly pouze některé obce, ale především centrum města Zlína. Otisk razítka statutárního města byl na celkem 133 pečetích,“ uvedla koordinátorka sbírky Pavla Romaňáková.

Výstava Josefa Lady láká na Švejka, hastrmana i děti na sáňkách.
Výstava Josefa Lady láká na Švejka, hastrmana i děti na sáňkách

Poprvé obsah pokladniček navíc překročil hranici tří milionů, když se v nich ukrývalo přesně 3 002 802 korun. Včetně bezhotovostních darů a online koledy tak zlínská Charita vykoledovala celkem 3 059 402 korun.

V samotných fyzických kasičkách se pak ukrývalo hned 33 466 kusů platidel.

„Mincí bylo 19 768 kusů o celkové hmotnosti 141,5 kilogramů. A pokud by se bankovky zařadily podélně jedna za druhou, šlo by o vzdálenost 2,45 kilometru,“ přiblížila Pavla Romaňáková.

Haléře, kuny, tolary i slovenské koruny

Nejvíce bankovek bylo s portrétem Karla IV.

„Na záda mu dýchal Jan Amos Komenský. A které platidlo do kasičky nebylo tentokrát vloženo? To na němž je vyobrazen Tomáš Gariggue Masaryk,“ dodala koordinátorka.

Pracovníci Charity se při počítání výtěžku hned několikrát vrátili do minulosti. V kasičkách totiž našli celou řadu mincí, které se už dávno nepoužívají. Kupříkladu české haléře, chorvatské kuny, slovinské tolary či slovenské koruny.

Judit Bárdos a Jiří Mádl
Studentský film ze zlínské UTB je v užší nominaci na Českého lva

Výtěžek z letošní sbírky poputuje na přímou pomoc osobám v nepříznivé životní situaci, a to primárně na Zlínsku. Peníze také pomohou spolufinancovat Nemocnici Milosrdných bratří ve Vizovicích.

Část výtěžku půjde na letní pobyt pro děti a mládež s diagnózou SMA a dystrofiemi či do Denního centra pro nejchudší romské chlapce v bulharském městě Stara Zagora.

Výsledky už znají i ve zbytku regionu

Sečteno má už také otrokovická Charita. Celkový výnos z tříkrálových pokladniček tam činí 837 585 korun, což je asi o sto tisíc více než před rokem a jedná se i rekordní výsledek. Do ulic tam vyrazilo celkem 119 skupinek koledníků.

„Přípravy byly letos opět náročné, komplikace přinesla chřipková epidemie, takže na některých místech bylo velmi obtížné shánění koledníků i jejich vedoucích, mnohdy nám z důvodu nemocí odřekli na poslední chvíli,“ sdělil koordinátor tamní sbírky Jan Žalčík. I přesto panuje s průběhem i výsledkem sbírky spokojenost.

V centru Zlína se rozzářily stovky svíček. Lidé vzpomínali na Jana Palacha
V centru Zlína se rozzářily stovky svíček. Lidé vzpomínali na Jana Palacha

Dalších 54 skupinek vyrazilo do jedenácti obcí v působnosti luhačovické Charity. Více než dvě stovky koledníků, kteří chodili dům od domu, vykoledovali celkem 489 400 korun.

Přes 350 dobrovolníků vyrazilo v sobotu 7. ledna do ulic také pod záštitou Charity Valašské Klobouky. 80 skupinek koledníků tam nakonec vykoledovalo 735 944 korun.

Většinu kasiček už mají rozpečetěnou a spočítanou také v Charitě Slavičín. Už z předběžných výsledků vyplývá, že sbírka tam bude úspěšnější než v předchozím roce. Koledníci ve Slavičíně a řadě okolních obcí letos vykoledovali více než 724 tisíc korun.