„Po návratu jsem šel k lékaři, ten však nezjistil nic zásadního, a tak jsem v únoru vyrazil opět do hor.“ Při výstupu na Praděd se ale rozkašlal jako o život.

„Byl to suchý, křaplavý kašel a jeden kolemjdoucí to dokonce komentoval, ať se mi všichni raději vyhnou pořádným obloukem, že prý kašlu jako bych měl tuberu,“ přiznal na specializovaném webu ordinace.cz třiašedesátiletý pacient, jemuž pak Plicní klinika Fakultní nemocnice v Olomouci nepříjemnou diagnózu tuberkolózy potvrdila.

Mohl se tak zařadit mezi pacienty, kteří se zapsali i do statistik pro Zlínský kraj.

Ilustrační foto
Ve Zlínském kraji je už 128 potvrzených případů nákazy koronavirem

Z nich vyplývá, že v našem regionu výrazně stoupl počet lidí s tuberkulózou.

„Zatímco v roce 2018 zde bylo hlášeno 5 nemocných tuberkulózou (což bylo nejméně ze všech krajů), o rok později se jejich počet zvedl na 16. V celé republice je 442 nemocných, ve Zlínském kraji stoupl počet v rámci všech krajů nejvýrazněji. Vyplývá to z předběžných statistik národního Registru TBC,“ uvedl za České pneumologické a ftizeologické společnosti PR specialista Vojtěch Šprdlík.

A pozor, existuje i latentní tuberkulózní infekce a v ČR ji odhadem v těle nosí tisíce lidí.

Zákeřná je v tom, že tiše spí v těle, nehlásí se kašlem, pocením ani únavou, není vidět na rentgenu. Projeví se ve chvíli, kdy její nositel podstoupí transplantaci nebo začne užívat biologickou léčbu.

Počty hlášených případů tuberkolózy ve Zlínském kraji

  • 2015 - 12
  • 2016 - 14
  • 2017 - 15
  • 2018 - 5
  • 2019 – 16

Zdroj: tbc.uzis.cz