"Rodiče je v tomto úsilí dosti výrazně podporují. Přestali je krmit, odhánějí je od sebe. Malým tučňákům teď nastalo velmi náročné období, které může být doprovázeno velkým stresem," uvedla mluvčí zoo Romana Bujáčková. Proto jsou mláďata stále ještě umístěna v zázemí vnitřní ubikace, kde se s pomocí ošetřovatelů učí přijímat větší kousky potravy a postupně pak celé ryby. "Daří se jim to náramně. Ke skupince dospělých ve venkovním výběhu se připojí během měsíce," myslí si mluvčí.

otesánek z Antarktidy

Tučňák Humboldtův je nejlepší plavec a potápěč z říše ptáků. Vyskytuje se pouze na jižní polokouli. "Je to tvor rybožravý. V naší zoo spořádá každý tučňák denně až patnáct sleďů, což je něco přes kilo ryb," řekla Bujáčková. Tučňáci jsou velmi společenští a zároveň monogamní. Při sezení na vejcích se střídají oba partneři. "Čerstvé mládě váží asi šedesát gramů. Šedé prachové peří mu začíná pelichat po deseti týdnech," řekla mluvčí. Dospělý tučňák váží kolem pěti kilogramů a dožívá se až třiceti let. Zoo chová tučňáky Humboldtovy od roku 1998.