Část peněz potřebných na výstavbu pokryje výtěžek z tradičního koštu slivovice

Její místo bude na kopci, který nabízí krásný výhled z jedné strany na Velký Ořechov, z druhé pak na Hradišťsko. Coby základ poslouží starý a nevyužívaný objekt bývalé vodárny.

„Je to malá stavbička, teď už bez užitku. Máme totiž novou. Přemýšleli jsme, co s ní. Sice prostranství nijak nehyzdí, ale chtěli jsme ji nějak využít. Tak nás napadla rozhledna na Kelníkách," říká pro Zlínský deník starostka obce Barbora Szolonyová.

Ke zděnému základu jednoduše přidělají dřevěnou konstrukci, celková výška se tím zvedne. „Ve výsledku by měla nabízet i něco jako terasu s ochozem, posezením a krásným výhledem," plánuje starostka.

Výhledu by si lidé mohli užít již v létě

Vysoká má být asi pět metrů, její celkový styl a doplňky přizpůsobí dětem. Hned vedle ní totiž chtějí rozšířit o různé hrací prvky dětský koutek, který tam už je. Z okénka stávající nevyužívané budovy udělají tabuli na kreslení.

„Nebude to klasická super turistická atrakce. Věříme ale, že poslouží nejen našim dětem a dospělým, ale také k nám naláká nové turisty," těší se starostka.

Sází totiž nejen na pěkný výhled, ale i na to, že v blízkosti místa, kde vznikne, chodí lidé na procházky, zaběhat si či jezdí na kole. Je tam rovněž běžkařská stezka. Hned vedle je fotbalové hřiště.

Na výstavbu chtějí Kelničtí použít částku zhruba deset tisíc korun, což je výtěžek z tradičního koštu slivovice.

Ten se v obci konal začátkem února. Každý mohl právě na tento účel přispět jakoukoliv částkou. Celkové náklady zatím obec ještě nemá vyčíslené. Počítá však s tím, že i z rozpočtu nějaká částka na stavba poputuje. „Chceme si podat ještě žádost o dotaci z nějakého nadačního fondu," podotýká.

Rozhledna má vzniknout letos v létě, obec je nyní ve fázi zpracování návrhu. „Když jsme vyhlásili na koštu sbírku, zavázali jsme se tím, že do příštího roku bude stát. Rádi bychom ji ale měli ještě dříve," dodává starostka.

Například Anička Bartošíková, rodilá Kelničanka a máma dvou dětí, se už na rozhlednu těší právě kvůli nim.

„Pro obec i děcka to bude super. Zázemí tam už mají vybudované, takto to bude ještě lepší. Když lidé půjdou na procházku kolem, zastaví se, podívají se na okolí. Moc se těšíme," hodnotí záměr obce Anička Bartošíková.

A že bude lákadlem i pro turisty, o tom není například podle starostky Hostišové Marty Smolkové pochyb. Novou rozhlednu Na Strážné tam mají od roku 2013.

„Je to každopádně lákadlo pro lidi. Turistický ruch se nám díky ní v obci zvýšil, navíc se podívají i na jiná místa. Lidé o rozhledny mají zájem, byť na druhou stranu vyřizování všech povolení není zrovna jednoduché," hodnotí hostišovská starostka.