Pavlu Škarkovi, který byl uznávaným odborníkem v oboru průmyslového designu, vynikajícím pedagogem bylo 72 let.

Patřil k významným osobnostem českého průmyslového designu. V tomto oboru byl uznávaným mezinárodním odborníkem a poradcem. Byl také pokračovatelem pedagogických tradic ve výuce designu v České republice: za více než čtyřicet let své profesní kariéry vychoval několik generací absolventů, z nichž mnozí se již zařadili mezi respektované designéry.

Sám se podepsal pod desítky realizovaných průmyslových návrhů, účastnil se mnoha výstav doma i v zahraničí, působil ve vědeckých a uměleckých radách, komisích a porotách.

V letech 1961–67 vystudoval Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze. Na stejné škole, detašované katedře designu, působil od roku 1973 – nejprve jako odborný asistent, poté jako docent. Po deset let, v letech 1989–99, tuto katedru se sídlem ve Zlíně řídil.

Jubilejní retrospektivní výstava, která se uskutečnila v roce 2012 v Alternativě – kulturním institutu Zlín při příležitosti sedmdesátin prof. Škarky, představila jeho dílo téměř v plné šíři. Od drobných ručních nástrojů, ve kterých navázal na pionýrské aktivity svého učitele profesora Zdeňka Kováře v oblasti designérské ergonomie až po složité strojní systémy.

Ve své tvorbě se prof. Škarka rovněž věnoval produktům pro zařízení kuchyně, nádobám a obalovému designu, nábytku a dalším interiérovým prvkům. Nelze opomenout ani designérské návrhy nejrůznějšího nářadí, měřících přístrojů, tiskařských, dřevoobráběcích, řezačských a obuvnických strojů. Zabýval se také designem dopravních prostředků – s jeho jménem je spojen například návrh kabrioletu Škoda Felicia, motocyklu Dandy nebo motorových koloběžek, které získaly řadu ocenění.

Prof. Škarka byl také jedním z prvních nositelů a realizátorů myšlenky vzniku Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně a její Fakulty multimediálních komunikací, v jejímž čele stál jako děkan v letech 2002 –2005. Po další čtyři roky zastával funkci proděkana pro rozvoj této fakulty. Od roku 1999 až dosud byl vedoucím Ateliéru průmyslového designu.

Zde, mezi svými studenty, byl nejšťastnější. Na univerzitě si budeme pana profesora navždy pamatovat jako milého a skromného člověka, který byl ochotně k dispozici studentům či kolegům, kdykoli za ním přišli a požádali jej o radu či konzultaci. Dokázal jim trpělivě naslouchat a ukázat cestu, jak problém vyřešit. Obdivuhodný byl také jeho neustálý mladistvý elán.

„Profesor Pavel Škarka do poslední chvíle aktivně a s nadšením pracoval na mnoha designérských projektech. Jeho dílo se tak uzavírá nečekaně a předčasně," uvedla mluvčí UTB Jana Brázdilová.

Poslední rozloučení s profesorem Škarkou se uskuteční v následujících dnech.