Vše se děje dva měsíce před volbou řádného děkana fakulty, kterou zatím řídí pověřená Jana Janíková.

Jedním z napadených lidí je bývalý děkan Jaroslav Světlík. Autor tvrdí, že neprávem získal titul docenta. To i přesto, že se již dříve prokázalo, že to není pravda.

„Je to další důkaz poklesu kultury, která na této instituci existuje. Jen bláhový hlupák věří, že to psal student. Jelikož však vím, s kým mám to dočinění, nechci se blíže vyjadřovat, protože se bojím o bezpečí svých blízkých,“ řekl Světlík.

Dalším terčem pisatele se stal jeho již odvolaný nástupce Miroslav Zelinský, který prý měl mimo jiné využít služební platební kartu k soukromým účelům.

„Informace, které email obsahuje, jsou detailní, ale jedná se o prokazatelné lži. Například, že jsem byl na dovolené s tajemníkem fakulty Vladimírem Kokrdou a další nesmysly,“ kroutil hlavou Miroslav Zelinský.

Nyní proto zvažuje podání trestního oznámení na neznámého pachatele.

Spolu se Světlíkem tvrdí, že autorem je někdo, kdo má detailní a citlivé informace o dění na uviverzitě.

Údajná studentka se opírá také do světově uznávané módní návrhářky Šárky Šiškové, která je ředitelkou Ústavu produktového designu. Dokonce tam popisuje její údajné špatné vlastnosti jako má být například ponižování technických pracovníků.

Podobným způsobem hodnotí i její zástupkyni Hanu Maršíkovou. Pisatel kritizuje rovněž bývalého tajemníka fakulty Vladimíra Kokrdu. Všichni tři obsah dopisu označili za lživý a odmítli se k němu blíže vyjádřit.

Napadení se nevyhnul ani Akademický senát FMK. Jeho předseda Richard Vodička považuje dopis za naprosto šílený.

„Moje vize je, že podobné anonymy, v nichž jsou překroucené polopravdy, by se měly okamžitě ničit. Člověk, který to psal, není student, není externista, ale je plný zášti. Je to trapné,“ míní Vodička.

Vedení univerzity se email dostal do rukou podle kancléřsky Andrey Kadlčíkové v pondělí, rektor Ignác Hoza se s jeho obsahem do uzávěrky Deníku neseznámil.

„V tuto chvíli se k dopisu proto vyjádřit nemůžeme, jelikož jsme jej zatím neřešili,“ sdělila pouze Kadlčíková. Vedení univerzity by mělo zaujmout stanovisko k celé záležitosti až dnes.

Anonym uvedl jako adresáta emailu také ministerstvo školství a poslance Ivana Ohlídala (ČSSD), který připravuje se svými kolegy úpravu zákona, jež by umožňoval posuzování vědeckých prací se zpětnou možností odebrání podvodem získaných titulů. Ani ministerstvu, ani poslanci však tento email nepřišel.

„Neobdržel jsem ho,“ sdělil Ohlídal.

Rozesílání hanopisů na zlínské univerzitě není novinkou. Jeden z nich například před necelým rokem rozpoutal velkou kauzu, kdy byl bývalý děkan Světlík osočen z toho, že svou habilitační práci opsal z předchozí práce disertační a neprávem tak získal titul docent.

Bylo však prokázáno, že se tak na něm neznámý pachatel dopustil trestného činu pomluvy. Viníka však policie nedopadla.