Otrokovičtí školáci se rozhodli připomenout baťovské výročí výrobou obrovské šály

Ovšem tato šála není určena k nošení, je totiž dlouhá přesně tolik, kolik měří zlínský mrakodrap, symbol krajského města.

„V letošním roce si totiž připomínáme baťovské výročí, tak jsme přemýšleli, čím bychom přispěli. Naším cílem bylo také dostat děti od počítačů, aby si spolu začaly povídat, chvilku si sedly a nezávazně se bavily i s námi. Napadlo nás proto zřídit takový kroužek pletařů s cílem naučit zájemce plést," řekla pedagožka Pavlína Ptáčková ze Základní školy Trávníky.

Délkou chtěli dosáhnout do výšky mrakodrapu, šířku šály zvolili na zhruba dvacet oček a vyhlásili, že třída, která uplete nejvíce metrů, získá odměnu.

„Vůbec jsme netušili, jakou lavinu tím spustíme. Při dnešním měření jsme naměřili 196 metrů, přičemž zvítězila třída 4. A," vyzdvihla v úterý Pavlína Ptáčková.

V některých domácnostech tak po letech vytáhli klubíčka s vlnou a pletací jehlice a děti se učily plést. Například třináctiletá školačka Veronika Hejdová z Otrokovic jehlice v rukou držela vůbec poprvé. Zkusila si plést, prý ji to ale nešlo.

„S pletením mi pomáhala maminka, upletla tak metr šály," prozradila Veronika Hejdová.

Premiéra to byla také pro třináctiletého Davida Martince. „Učitelka mi říkala, že je to jednoduché, tak jsem to zkusil a opravdu to není nic složitého. Ze začátku mi to nešlo, pak už jo. Upletl jsem ale jen jeden řádek," pochlubil se David Martinec.

Byť jej to bavilo, mnohem více si se svými spolužáky užil pečení zhruba metrového dortu pro vítěznou třídu, samozřejmě za asistence dospělého dozoru. „Pečení mě baví, i doma vařím. Rád si připravuji improvizované pokrmy," zasmál se David Martinec.

Při pletení šál se setkali také s jednou raritou. Žáci první třídy nepoužili k pletení jehlice či háčky, nýbrž jen své vlastní ruce.

„S pomocí učitelek pletli netradičním způsobem. Vlnu ručně splétali, potom z ní ve dvojici vytvářeli mřížky, až vznikla šála. Za to jsme jim dali zvláštní cenu. Všechny jednotlivé díly šály jsme potom ve spolupráci s žáky sešívali dohromady," podotkla Pavlína Ptáčková.

Šály rozdělili na dvě části. Jednu, která je dlouhá jako mrakodrap, předají koncem měsíce krajskému hejtmanovi. Druhou si nechají na památku a v hodinách výtvarné výchovy vyrobí pamětní list, zarámují jej a obojí vystaví a zachovají pro další generace.