Prvních čtrnáct dní strávili v bezpečí chovatelského zázemí. Nyní si už však užívají nejen výběh přímo pod ubikací, ale také nový travnatý prostor, který je součástí nedávno otevřené expozice Jaguar Trek.

„Návštěvníci je zde uvidí především v dopoledních hodinách, kdy zde celá rodinná skupina vyráží na pastvu,“ řekla mluvčí zoo Romana Mikešová.

„Mláďata se mají čile k světu, matka se o ně vzorně stará. Zlínská zoo chová kapybary 35 let, za tu dobu jsme úspěšně odchovali již sedmdesát mláďat,“ uvedl zoolog Václav Štraub.

Ilustrační foto
Nabitý víkend na Zlínsku. V pohotovosti budou desítky policistů

Páření kapybar probíhá ve vodě, samice po pětiměsíční březosti přivádí na svět dvě až osm mláďat. Jejich porodní váha se pohybuje kolem 1,5 kila.

„Ihned po porodu jsou dokonale vyvinutá, mohou okamžitě běhat, plavat a potápět se. Již následující den jsou schopna přijímat i pevnou stravu. I tak je samice kojí zhruba čtyři měsíce,“ dodal Václav Štraub. Kromě chovného páru a letošních mláďat návštěvníci ve výběhu uvidí také dvě odrostlá mláďata z předchozích let. Další dvě dřívější mláďata obývají rozlehlou letní expozici kapybar v Amazonii.

Největší hlodavci

Domovinou kapybar je jihoamerický kontinent, vyskytují se od Panamy po severní Argentinu.

„Jsou to největší žijící hlodavci na světě, samice jsou mohutnější než samci. Délka jejich těla se pohybuje kolem 130 cm, dospělí jedinci váží kolem 70 až 80 kg. Zdržují se většinou podél řek a jezer, v bažinatých územích a v močálech. Tyto oblasti vyhledávají nejen kvůli bohatému travnatému porostu, ale také z termoregulačních důvodů,“ vysvětlila Romana Mikešová.

Na souši se mohutné tělo kapybar rychle přehřívá.

Vizovické Trnkobraní 2019. Ilustrační foto
Kam o víkendu? Vyrazte na Vizovické Trnkobraní nebo za nejlepším vínem Slovácka

„Výborně plavou, jsou mistři v potápění, pod vodou vydrží až deset minut. Dokážou ve vodě i spát, nos drží těsně nad hladinou,“ dodala mluvčí.

Mezi prsty na nohou mají kapybary krátkou plovací blánu, která napomáhá při plavání. Žijí většinou ve skupinách vedených dominantním samcem. Na jejich jídelníčku najdeme výhradně rostlinnou potravu – traviny, vodní rostliny, výhonky mladých dřevin, různé ovoce. „Ve zlínské zoo dostávají seno, mrkev, ovesné vločky, speciální vitamínové granule, milují červenou řepu a čínské zelí,“ vyjmenovala Mikešová. Kapybary dospívají ve stáří 15 měsíců, v lidské péči se dožívají až dvanácti let.

Loví je pro maso

Jméno kapybara pochází od indiánského kmene Guarani a znamená „pán travin“.

„V mnoha oblastech Jižní Ameriky lidé kapybary intenzivně loví pro chutné maso, kvalitní kůži a mimořádně hebkou srst. Řada zemí však postupně přistupuje k jejich ochraně, například v Kolumbii je lov kapybar zakázán,“ uzavřela Mikešová.