Samičce, i když na křtinách dostane oficiální indické jméno, říkají chovatelé Doubravka.

"Protože se narodila pod dubem," vysvětlil Zdeněk Čech ze Zoo Zlín.

Zlínská zahrada dosáhla odchovem mláděte gaura indického, největšího tura na světě, výjimečného chovatelského úspěchu.

"V České republice návštěvníci gaury uvidí pouze v Zoo Zlín, v Evropě pak jen v dalších 10 institucích," prozradila mluvčí zoo Romana Mikešová.

Dvouměsíční samička zdárně prospívá a je ve skvělé kondici.

Slavnostní akt otevření nové auly Academia centra UTB
Univerzita ve Zlíně slaví výročí. Otevřela novou aulu od Evy Jiřičné

„Matka se o mládě příkladně stará, je velmi pečlivá. Porodní váhu chovatelé odhadli na 35 kilogramů, nyní podle jejich odhadu váží samička mezi 50 a 60 kily. Nového člena perfektně přijalo stádo.

"Prvních 14 dní po porodu samice s mládětem strávila odděleně v malém venkovním výběhu, spojení se zbytkem stáda proběhlo právě zde,“ uvedl zoolog Zdeněk Čech.

Stádo gaurů včetně mláděte každý den již vychází do rozlehlého venkovního výběhu v asijské oblasti zoo. Zde jej mohou obdivovat i návštěvníci zoo.

Populace gaurů v evropských chovech čítá pouhých 32 jedinců. První odchov mláděte po 3 letech chovu ve Zlíně je mimořádný chovatelský počin.

Velikonoční jarmark 2022 na náměstí Míru ve Zlíně.
OBRAZEM: Velikonoční jarmark 2022 na náměstí Míru ve Zlíně

Gauři indičtí jsou obrovská a impozantní zvířata. Kohoutková výška u dospělých samců překračuje dva metry, samice jsou o něco menší (kolem 170 cm). Hmotnost činí 700–1000 kg, samci však mohou dosáhnout hmotnost až jeden a půl tuny. Obě dvě pohlaví zdobí mohutné rohy, které dorůstají až do délky 115 cm. Jejich srst je zbarvena v různých odstínech hnědé, rezavé až černé barvy, nohy však mají kontrastně světlé. Jsou to stádová zvířata s výraznou hierarchií, stádo vede dominantní samec. Mládě přichází na svět po desetiměsíční březosti samice.

„V současné době je tele odkázané na mateřské mléko samice, začíná však už také ochutnávat stébélka trávy nebo sena,“ doplnil zoolog Čech. 

Domovinou gaurů jsou zalesněná pohoří jižní a jihovýchodní Asie. Navzdory své mohutnosti se dokáží v terénu pohybovat s neuvěřitelnou lehkostí. Základní potravu tvoří traviny, byliny, větve keřů. Populace zvířat ve volné přírodě se odhaduje něco málo přes 20 000 jedinců.
Patří mezi ohrožená zvířata, jejich početní stavy neustále klesají především kvůli ničení životního prostředí a nelegálnímu lovu.