Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Uvařit na 2000 švestkových knedlíků je náročné a zodpovědné

Vizovice – Hodiny příprav a vaření, pak stačí asi hodina a jsou z velké části pryč. Už včera se kuchařky z jídelny vizovické základní školy pustily do příprav na vaření necelé dvoutisícovky švestkových knedlíků na sobotní soutěž v jejich pojídání.

19.8.2016
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/archiv

Ta je neodmyslitelnou součástí Vizovického Trnkobraní, které v areálu likérky Rudolf Jelínek začíná už dnes.

„Připravit takové množství švestkových knedlíků je strašně náročné a hodně zodpovědné. Nemůžete lidi zklamat," říká Deníku vedoucí školní jídelny Aranka Máčalíková.

Časovým plánem a potřebnými surovinami se zaobírá už pár dní, největší frmol pak šestici vizovických školních kuchařek čeká v sobotu. A pěkné od rána. V jídelně se scházejí už ve čtyři hodiny, aby necelou dvoutisícovou dávku knedlíků stihli uvařit do 12.30 hodin.

„Vloni jsme se ani nestihli během toho nasvačit, vůbec na to nebyl čas," usmívá se Aranka Máčalíková.

Základem úspěšného vaření jsou švestky, každá může mít maximálně dvě deka. Celý knedlík pak musí vážit do tři a půl deka, ani o trochu víc.

„Potom by to nebyla soutěž, kdyby někdo měl těžší a jiný zase lehčí knedlík," podotýká. Pro letošek mají připravených 60 kilo švestek, které si očistí den dopředu. Celkem pak připravují osm dávek, z jedné je asi 260 kusů.

„Poté, co přijdeme v sobotu časně ráno, rozdělíme si práci. Jedna mísí, jedna krájí těsto, další do nich zabalují ovoce, jedna vaří. Příprava těsta je velice zodpovědná, mléko musí mít jen zhruba padesát stupňů, ne vyšší. Jeho teplotu musíme stále udržovat, těsto pak musí být vlažné, nesmí zchladnout. V opačném případě praská, nedá se uvařit," vysvětluje.

Aranka Máčalíková sladká jídla příliš nevyhledává, ochutnat jeden knedlík však musí. Aby věděla, co soutěžícím a jiným lidem podá, zda je pokrm hotový.

„Se vším všudy skončíme s vařením opravdu až o půl jedné. Pak pro nás z Vizovického Trnkobraní přijedou, jídlo naložíme a půlka z nás jede přímo do areálu, kde se akce koná," říká. Polovina kuchařek pak školní jídelnu dává po velkém vaření zase pěkně do pořádku.

Autor: Jarmila Kuncová

19.8.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Předvolební Deníku probíhala 19. října v Aviatice.
7

Začíná superdebata Deníku: politici se sjíždějí do sídla redakce

Jan Uherka z Uherského Brodu je nejstarším kandidátem pro volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.  Kandiduje ze 14. místa za ČSSD.

Nejstarší kandidát v kraji Jan Uherka: Všichni chybujeme, i politické strany

Koupila jsem si dvě housenky

Nakukuji do dveří sálu, který se hemží lidmi. Nejen děti zaujatě pozorují obrovské skleněné vitríny seřazené na stolech v dlouhých řadách téměř přes celý obrovský sál. Zdají se nekonečné. V nich se skrývají více či méně vzácné exempláře brouků, nejkrásnější druhy motýlů, ale i hadů, pavouků, gekončíků, chameleonů a dalších zajímavých potvůrek.  

Jsme z ciziny a studujeme ve Zlíně! Studenti slavili výročí Erasmu

Vlajkový průvod prošel ve středu 18. října Zlínem. Byl oslavou třicátého výročí výměnného pobytu Erasmus, díky němuž mají možnost studovat studenti v jiných zemích světa. Univerzitu Tomáše Bati navštěvuje přibližně tisícovka zahraničních studentů. Kulturu své země přiblížili ostatním i formou ochutnávek jídla v Univerzitním centru.

Hyenismus v ulicích měst: Využívají postižení druhých, aby mohli krást

Lýdia a Isabela. Dvě devatenáctileté Rumunky se ve středu kolem 14 hodiny snažily přesvědčit na zlínském náměstí Míru kolemjdoucí, že jsou hluchoněmé Češky, které vybírají finanční pomoc pro postižené spoluobčany, vše pod vlajkou EU. Ti, kteří jim naletěli, museli do předem připraveného formuláře uvést své jméno, adresu, částku kterou přispívají a podpis.

MHD v areálu nemocnice? Dělá se analýza

Bude zajíždět do areálu zlínské nemocnice městská hromadná doprava? Zatím stále není jasné. Nemocnice dělá dopravní analýzu, město prý na ni čeká a dopravní podnik čeká zase na případný befel od města.  

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení