1. Kdo bude hejtmanem?

S největší pravděpodobností Stanislav Mišák (ČSSD), který vládl Zlínskému kraji doposud. Sociální demokraté totiž volby v kraji vyhráli. Byť byli druzí lidovci a jejich lídr Jiří Čunek získal zhruba o tři tisíce preferenčních hlasů více než Mišák (Mišák 8 108, Čunek 10 995), preference voličů budou zřejmě vedlejší. Těžko můžeme vsadit na to, že by ČSSD přenechala křeslo hejtmana lidovcům.

2. Největší tahouni kandidátek

Jednoho už jsme zmínili Jiří Čunek. Nebýt jeho, lidovci si zdaleka tak nevýskají. Lidé jej volí proto, že mezi ně chodí. Například před volbami snad nebyla v regionu akce, kde by Čunek chyběl. Co by ne, když usiloval o hejtmana i senátora. Akční byli ale také Stanislav Mišák a Libor Lukáš (ODS). Oba si však kvůli volbám jenom přibrali akce navíc ke svým dosavadním. Když se někde sešlo třeba sedm politiků, stihl člověk sníst i oběd, než každý z nich řekl „krátký" proslov. Přesně naopak se choval František Čuba ze zemanovců, který původně na kandidátce ani nechtěl být. Nakonec může strana bývalého premiéra Miloše Zemana právě jemu poděkovat za to, že se dostala prvně do krajského zastupitelstva.

3. Jaká se rýsuje koalice?

Hlavní slovo mají sociální demokraté (12 mandátů) a lidovci (10 mandátů). Klíčo- vou roli ale hrají zemanovci (4 mandáty). Ti by si dokázali představit pravolevicovou koalici s ČSSD + KDU-ČSL. Lidovce ovšem nepreferují sociální demokraté. Mišák prohlásil, že nechce sedět s Čunkem v radě a lidovci zase, že za svým lídrem stojí a do koalice, podobně jako ve Vsetíně, bez něj nepůjdou. Sociální demokracie naopak nevyloučila komunisty s devíti mandáty a ráda by v radě Františka Čubu.

Nabízí se tak levicové seskupení ČSSD + KSČM + zemanovci. Byť by zemanovci brali komunisty jen s tichou podporou, možná nakonec povolí. Lídr KSČM Ivan Mařák totiž být tichou podporou nechce. Už počítá křesla radních a náměstků. Včera se už dokonce hovořilo o tom, že mají politici upečeno.

No a koalice ČSSD + ODS + TOP 09 a STAN + zemanovci? Sociální demokraté i zemanovci jsou nakloněni doleva. Jednoznačně to vypadá, že „pravicové strany" vypadnou ze hry. Pokud by chtěly utvořit koalici samy, opět je mohou zachránit jen zemanovci. Například ODS vidí ještě možnost ve spojení ČSSD, ODS a KDU-ČSL. Lidovci jsou ale proti velké koalici.

4. Co bude s ODS, která vládla kraji 12 let?

ODS propadla celorepublikově, nelze tedy přikládat vinu kontroverzní holešovské zóně, jíž je Libor Lukáš duchovním otcem. Občanský demokrat, který byl už v roce 2000 náměstkem hejtmana, v roce 2004 hejtmanem Zlínského kraje a od roku 2008 znovu náměstkem, nyní s největší pravděpodobností usedne do opozičního křesla. Jak už veřejně zmínil, tak trochu s tím počítá. Mechanismy kraje ale zná velice dobře, takže slabou opozicí rozhodně nebude. Je však zklamaný, podobně jako jeho kolega Josef Slovák, který nabyl dojmu, že lidé při volbách zapomněli, co udělali pro kraj Lukáš nebo Slovák. Ale řekněte sami: není snad povinnost pracovat pro kraj, když vás kraj platí?

5. Starostové: nečekalo se od nich víc?

TOP 09 a STAN vyhrály před dvěma lety volby ve Zlíně ve městě s největším počtem volebních okrsků. Do opozice poslaly tehdy ODS i ČSSD, které do té doby krajskému městu vládly. Voliči dali starostům velkou příležitost. Jak jsou po dvou letech s jejich vládou spokojeni? Těžko říct, ale krajské volby ve Zlíně vyhrála ČSSD. Možná dva roky nejsou tolik, aby se stihla TOP 09 se starosty dostatečně předvést, že přesvědčí i voliče ostatních stran, aby jim dali svůj hlas. Možná je ale tyto strany zklamaly. Do krajského zastupitelstva se TOP 09 a STAN dostaly, ale na koalici asi moc šancí nemají. Lídra Petra Gazdíka nemá příliš v lásce Stanislav Mišák ani Jiří Čunek.

6. Jak dopadnou senátní volby?

Ve druhém kole senátních voleb budou lidé volit tento víkend. Na Zlínsku se budou rozhodovat mezi Tomiem Okamurou (NZ) a Stanislavem Mišákem (ČSSD), na Vsetínsku mezi Jiřím Čunkem (KDU-ČSL) a Jindřichem Šnejdrlou (ČSSD). První kola s velkým náskokem vyhráli Okamura a Čunek. Že by voliči výrazně změnili preference, to se ve druhém kole očekávat nedá. Vítěze si můžeme domyslet už nyní. Výsledky senátních voleb tak těžko krajskou koalici nějak ovlivní. Vyčkává se na ně možná z principu nebo opatrnosti.

7. Holešovská zóna co s ní bude?

Zda se areál pro podnikatele za 1,6 miliardy korun podaří někdy obsadit firmami, jak bylo původně záměrem Libora Lukáše (ODS), je ve hvězdách. Řada lidí je už skeptických. Dokončen byl v roce 2009 a sídlí v něm pouze jediná firma. Roli hraje mimo jiné zdroj pitné vody, který se nachází přímo pod zónou či vedle ní. Od ODS, ČSSD a KDU-ČSL se nedá očekávat, že by změnily postup, co se zóny týče. Zemanovci budou diskutovat co s ní a navrhují ji využít k zemědělským účelům. Myšlenkou Františka Čuby je postavit v areálu skleníky, ve kterých by se pěstovala zelenina i květiny. Petru Gazdíkovi i Jiřímu Čunkovi leží holešovský průmyslový areál hodně v žaludku. Stal se dokonce hlavním předvolebním tématem proti ODS. Co se zónou, rozhodne každopádně až nová krajská koalice.

8. Budou nemocnice stále provázet aféry?

Fakt, že nemocnice v kraji hospodařily vloni se ztrátou 189 milionů korun, nebyl pro jejich vedení dobrým výsledkem. A už vůbec ne pro vedení kraje, které stále ohledně nemocnic mlží, byť postupně ztrátu snižuje. Pro obyvatele regionu jsou špitály stále velkou neznámou. Nejen ztráta, ale třeba i kauza „černých duší", kdy Baťova nemocnice zaměstnávala sestry s nedostatečnou aprobací a dostala pak o milion korun méně od pojišťovny, údajné špatné ozařování onkologicky nemocných a další personální záležitosti. Změnu by mohl přinést snad jedině nový vítr v koalici.

ZPRAVODAJOVÉ DENÍKU