Podle mluvčí zlínské zoo Romany Mikešová jsou i zbývající čtyři vejce jsou oplozena. Počet malých želv se tak brzy navýší. "Letošní počet vylíhnutých mláďat je rekordní. Všechna snesená vejce byla oplozena díky zlepšeným chovatelským podmínkám," uvedla Mikešová.

Dvě samice a jednoho samce želvy ostruhaté návštěvníci uvidí v nedávno otevřené expozici damanů a želv v africké oblasti. Všech čtyřiadvacet vajec snesly samice přímo v expozici.

„Pro želvy jsme zde připravili kladiště se šedesáticentimetrovou vrstvou písku, kterou doplnily dvě výkonné UV lampy. Díky těmto zářičům jsme v expozici zajistili teplotu vyšší než 30 stupňů, pod zdroji tepla se želvy mohou nahřát až na téměř 45 stupňů. A především tato skutečnost zajistila, že poprvé v historii chovu byla všechna snesená vejce oplozena,“ přiblížil zoolog Václav Štraub.

Chovatelé vejce podobná menšímu kulatému míčku ihned po snesení odebrali a umístili do líhně. „Dokážeme zde vytvořit optimální podmínky pro líhnutí, navíc zamezíme případnému nechtěnému poškození vajec samicemi,“ upřesnil Štraub.

"Mláďata jsou vitální a dobře prospívají. Podáváme jim hlavně seno, listy salátů a najemno nakrájenou syrovou mrkev."    Václav Štraub, zoolog

Ačkoliv udávaná doba inkubace u želv ostruhatých trvá 90 až 120, ve zlínské zoo se malé želvy začaly líhnout už po 80 dnech. Čerstvě vylíhnuté mládě váží 40 gramů, je samostatné a nepotřebuje péči rodičů.

Malé želvy chovatelé následně přemístí do terária s teplotou kolem 30 stupňů a s vysokou vlhkostí vzduchu. „Mláďata jsou vitální a dobře prospívají. Po vstřebání žloutkového váčku jim podáváme hlavně seno, listy salátů a najemno nakrájenou syrovou mrkev,“ doplnil zoolog Štraub.

Zlínská Zoo chová tyto největší africké suchozemské želvy od roku 2017. První mláďata se tam vylíhla v roce 2019. Celkem ve Zlíně chovají pět druhů suchozemských želv. Asii zastupují želvy mohutné a podlouhlé, Afriku želvy ostruhaté a pardálí, Jižní Ameriku pak želvy pralesní.

Věděli jste, že:
* domovinou želv ostruhatých jsou suché savany a polopouště jižního okraje Sahary, od Senegalu až po Etiopii,
* jde o vzácný druh ohrožený vyhynutím, 
* mají na každé straně u ocasu dva až tři silné výrůstky, které připomínají ostruhy - odtud pochází jejich české druhové jméno,
* hmotnost samců se v dospělosti pohybuje kolem 90 kilogramů, délka krunýře dosahuje 80 centimetrů
* samci mohou být až o třetinu větší než samice,
* jsou to dlouhověká zvířata - dožívají se 50 až 70 let.