„Letošní únor byl na zajištění sjízdnosti dálnic a silnic I. tříd ve Zlínském kraje ve srovnání s loňským rokem velmi náročný. Zatímco v roce 2020 jsme během únorové údržby spotřebovali 400 tun soli, letos to bylo téměř 1700 tun soli,“ potvrdila mluvčí zlínské pobočky Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Lucie Trubelíková.

Také počty najetých kilometrů vystoupaly hodně vysoko.

„Loni jsme v únoru pluhováním najeli něco přes 2 600 kilometrů, letos to bylo 11 800,“ upozornila mluvčí.

Navzdory náročnější zimě, během které silničáře potrápila také ledovka, se podle ŘSD podařilo udržet všechny spravované komunikace sjízdné bez větších komplikací. Jen co přestalo sněžit a mrznout, ale přišla nová starost.

Policejní hlídka v souladu s nařízením vlády kontroluje v pondělí 1. března 2021 ve Valašských Příkazech řidiče mířící mimo okres Vsetín.
Lockdownový víkend: policisté budou na silnicích, turistům hrozí pokuty

„Náš reparační tým se během minulého týdne při opravách výtluků v kraji prakticky nezastavil. Postupně provizorně opravuje poškozené vozovky ve všech okresech. Jen od začátku února bylo na opravy výtluků spotřebováno 11,5 tuny studené asfaltové směsi, za leden pak dalších 4,5 tuny,“ vyčíslila Lucie Trubelíková.

Silničáři také požádali řidiče o ohleduplnost a opatrnost při průjezdu kolem pracovníků ŘSD.

„V úterý na jedné z komunikací řidič kamionu urazil naší dodávce zpětné zrcátko, když se ve vysoké rychlosti a těsné blízkosti vyhýbal protijedoucímu vozidlu. Naštěstí se nestalo nic vážnějšího,“ popsal Tomáš Kulhánek ze společnosti AVE CZ, která pro ŘSD smluvně zajišťuje údržbu komunikací v kraji.

„Bohužel, tento řidič ani nezastavil. Není to první případ a všichni víme, že to kolikrát končí i mnohem hůře,“ uzavřel manažer.