Investorem je společnost Cream, a hotovo chce mít do konce listopadu.

„Prostor před bývalou hasičárnou, tedy budovou 21/2, neodpovídal představám o vzhledu rozvíjející se východní části areálu. Rozhodli jsme se proto dané místo přebudovat do formy určitého malého náměstí, kde si lidé budou moci v klidu sednout nebo si třeba domluvit setkání.

Prostor navíc zkrášlí nejen nová dlažba, ale osvěží ji také nově vysazené stromy," vysvětlil jeden z jednatelů skupiny CREAM, která za projektem stojí, Martin Jarolím.

Alej mladých stromů bude volně navazovat na tu před nadzemním parkovištěm u krajského úřadu.

Lidé také budou konečně moci přejít bezpečně od jedenadvacáté budovy až k Nemocnici Atlas. Nebudou tedy už muset překonávat betonové zábrany nebo dvakrát přecházet stále frekventovanější ulici Jana Antonína Bati.

„Naše vize se slučuje s chystanou rekonstrukcí tržiště Pod Kaštany. To bychom časem chtěli takřka propojit se vznikajícím náměstíčkem. Místo části velkého parkoviště u Domu kultury by vznikl nový chodník, který by se napojil na existující chodník vedoucí kolem mrakodrapu až před MAX32," uvedl Martin Jarolím.

„Chodcům by se tak propojilo centrum města s rozkvétajícím továrním areálem," předeslal Jarolím.

„Tyto renovace by však měly jít ruku v ruce s opravami dalších přilehlých prostorů. Zejména dlouhodobě usilujeme o to, aby byla opravena ulice J. A. Bati," připomněl jednatel stále frekventovanější vozovku ve vlastnictví města Zlína, která je ve špatném stavu.

Zde je však problém, že ne všechen uliční prostor patří městu. Zásadní brzdou oprav byl tak postoj některých vlastníků.

„Uliční prostor J. A. Bati nepatří jen městu, ale vlastní jej několik soukromých vlastníků, se kterýma se složitě vyjednávalo a hledalo se finální řešení. To již dnes naštěstí máme téměř doladěné. Kdyby byl prostor v majetku města, byla komunikace již dávno opravena a prostor zkulturněn," říká Karel Říha, dopravní expert magistrátu.

Pokud se podaří dotáhnout vyjednávání s vlastníky do vítězného konce ještě do konce tohoto roku, Karel Říha odhaduje, že by se s opravami mohlo začít v roce 2016.

Co se týká propojení areálu s centrem města širokým chodníkem, tak i tato idea je již projekčně zpracovaná.

„Mělo by dojít k adekvátnímu propojení, je to však otázka peněz," doplnil Říha.

Společnost Cream chce těmito kroky dále oživit areál. Vedení společnosti by zde i rádo pořádalo farmářské trhy. To však zatím neumožňuje tržní řád města. Ten totiž přesně vymezuje, kde se trhy konat mohou.

„Rada města by musela tržní řád změnit. Pak by to možné bylo," vysvětlil Zdeněk Dvořák, mluvčí města. „To, že se Svit dává dohromady, je skvělá věc. Osobně jsem s trhy Pod Kaštany spokojená. Tedy s nabídkou, s prostředím už tolik ne. To je takové balkánské," směje se Magda Vojáčková ze Zlína.