Podle náměstka hejtmana zodpovědného za zdravotnictví Lubomíra Nečase 85 procent z potřebné částky bude poskytnuto z dotačních programů Evropské unie.

„Zbytek zaplatí zřejmě nemocnice ze svých peněz, případně si vezme úvěr," dodal Lubomír Nečas.

Přístroj poslouží pacientům převážně ze Zlínského kraje, proto už nebudou muset kvůli vyšetření jezdit do brněnské či olomoucké nemocnice. Vyšetření samozřejmě hradí pojišťovny.

Mluvčí nemocnice Karla Havlíková uvedla, že PET/CT je nejvíce využívaná metoda v onkologii.

„Slouží ke včasnému rozpoznání většiny nádorů a jejich metastáz, ke zjištění jejich opětovného výskytu a dále k plánování a kontrole léčby," přiblížila Karla Havlíková.

Jedinečností přístroje je, že díky němu lékař během jednoho vyšetření dostane informaci nejen o metabolických změnách nádoru, ale i o jeho přesném umístění.

Náměstek hejtmana Lubomír Nečas ještě uvedl, že PET/CT je spojením dvou přístrojů v jeden. Zatímco CT (Computer Tomograph, v překladu Počítačová tomografie) ukáže například umístění a velikost nádorů, druhá část přístroje zvaná PET ukáže zase pro změnu jejich aktivitu.

„Lékař před vyšetřením aplikuje pacientovi do žíly kontrastní látku, přičemž se na přístroji zobrazí její pohyb v daném orgánu, kde ukáže aktivitu nádoru," upřesnil Lubomír Nečas.

Pracovníci onkologického oddělení v nemocnici se na přístroj už těší, usnadní jim značně doposud složitou práci. Potvrzuje to například tamní radioterapeutka Michaela Zábojníková.

„Potřebujeme jej hlavně kvůli přesnějšímu plánování terapie ke zničení nádorových buněk," konstatovala.