I proto se na psychickou pomoc zaměřují odborníci ve zlínském Krajském asistenčním centru pomoci Ukrajině (KACPU). Zvládání obtížné situace se přitom projevuje i na dobrovolnících. Také oni občas potřebují pomoc psychologů.

Pro uprchlíky přicházející na KACPU je nejdůležitější vyřídit všechny potřebné dokumenty a získat všechny potřebné informace pro pobyt a případnou humanitární pomoc.

Psychické potíže se začínají projevovat později, když začíná stres opadat.

„Sami ubytovatelé uprchlíků nás poté kontaktují s žádostí o pomoc. Je to například v souvislosti s prožitými traumatizujícími zážitky před útěkem z jejich země či špatnými zprávami, které z domova dostávají,“ uvedla Lucie Javoříková, tisková mluvčí Hasičského záchranného sboru (HZS) Zlínského kraje.

Lidé přímo v KACPU řeší spíše zdravotní obtíže. Jedná se nejčastěji o drobná poranění a nedoléčené nemoci.

Psychologická podpora spočívá především v pomoci vše v klidu vyřídit, poskytnout informace, pomoc s ubytováním. Snahou je lidi zajistit a uvést je do klidu a pohody.

Uprchlíkům se také dostane informací, jak s traumatem pracovat, případně kde hledat pomoc.

„Na následnou péči, která je v některých případech potřeba, máme nakontaktované další odborníky z oblasti psychologie. Hasiči mají možnost vzdělávat se v on-line kurzech o psychologických metodách zvládání akutního stresu,“ popsala Javoříková.

Personál, který se o Ukrajince stará, má tedy možnost se školit v nejlepších způsobech pomoci.

Situace je ale náročná i pro tlumočníky a dobrovolníky. Ti proto mají také možnost získat psychologickou podporu. Při kontaktu s příchozími jsou velmi často konfrontováni s těžkou situací Ukrajinců.

Na pomoci se podílí členové týmu posttraumatické péče a členové týmu ochrany obyvatelstva a krizového řízení HZS a interventi Policie ČR. Přítomné jsou také dvě psycholožky z Ukrajiny. Na dvanáctihodinových směnách se v KACPU točí tři desítky lidí.

Autor: Ivana Sochová

#interaktivni-infografika|4a7a7de0-58f8-4988-a3f0-ece816bd1dec##interaktivni-infografika|4a7a7de0-58f8-4988-a3f0-ece816bd1dec#