Mezi prvními, kdo přišel svíčku zapálit, byla šestnáctiletá Eliška ze Zlína. Na akci přišla se svou kamarádkou Gábinou.

„Dnes v době války na Ukrajině, je obzvlášť důležité si takovéto události připomínat. Nesmíme zůstat neteční, ani k válce, ani k jinému utlačování lidských svobod,“ řekla mladá dívka pohnutě.

Kolem světelného řetězu byly vidět hloučky mladých lidí, rodiny s dětmi i důchodci. Skupinka seniorů debatovala při zapalování svíček.

Policisté zasahovali ve středu 3. srpna 2022 u rodinného domu v Rožnově pod Radhoštěm, kde po střelbě zemřeli čtyři lidé.
Vražd v kraji loni přibylo, mezi oběťmi bylo šest dětí

„Je dobře, že je tu tolik mladých lidí. Je dobře, že se ptají. Musí znát hodnotu svobody a taky to, že zdaleka všude není svoboda samozřejmá.“

Jan Palach, dvacetiletý student se 16. ledna 1969 polil hořlavinou a zapálil na Václavském náměstí v Praze. Protestoval tak proti potlačování svobod a pasivnímu přístupu veřejnosti na začátku okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy. Světelný řetěz má připomenout důvody jeho činu.

Sedmý ročník uctění památky

Od 16 hodin začali všichni účastníci zapalovat svíčky v horní části náměstí, pod Památníkem Tomáše Bati. Poslední svíčky vedly až k dolní části Gahurova prospektu. Řetěz byl vidět z velké vzdálenosti zhruba za hodinu a půl. Happening byl doplněný hudebním doprovodem v podání saxofonisty Zdeňka Marušáka, který sedmému ročníku dodal nevšední atmosféru.

„Projekt k uctění památky Jana Palacha ve mně zrál několik měsíců. Předně mi celý prostor Gahurova prospektu evokoval Václavské náměstí v Praze, a to svou délkou i šířkou, a pak jsem cítil potřebu tuto událost nějakým výrazným způsobem připomenout. Mrzelo mě, že se na takové dějinné okamžiky s poselstvím pomalu zapomíná,“ řekl k prvotní myšlence její autor, výtvarník Petr Dosoudil.

Tragická nehoda u Bílan na Kroměřížsku, 17.12. 2022
Na silnicích v kraji loni vyhaslo 29 životů

V předchozích letech se akce účastnily stovky lidí. Přes sedm set metrů dlouhý světelný řetěz je nejdelším tohoto druhu v České republice. Akci připravilo kulturní a kreativní centrum Živý Zlín ve spolupráci se zlínským výtvarníkem Petrem Dosoudilem.