VYBRAT REGION
Zavřít mapu

VIDEO: V chemii lízali zmrzlinu vyrobenou tekutým dusíkem

Valašské Klobouky – Zmrzlina vyrobená za pomoci tekutého dusíku, zkouška alkoholu na přítomnost jedovatého metylalkoholu nebo chemický semafor.

28.3.2013
SDÍLEJ:

V chemii lízali zmrzlinu vyrobenou tekutým dusíkemFoto: DENÍK/Lukáš Fabián

Z posluchárny 
se linul dým

Studenti gymnázií ve Slavičíně a Valašských Kloboukách se v úterý zúčastnili velmi netradiční hodiny chemie. V rámci popularizace vědy je totiž navštívily dvě čerstvé absolventky Vysoké školy chemicko-technologické 
v Praze. Během hodiny tak nezněly poučky a vzorečky, ale z posluchárny se linul různobarevný dým nebo zněly výbuchy.

„V naší škole byla tato hodina moderní chemie vůbec poprvé. Dostali jsme tip od kolegů ze Slavičína, kde si tyto přednášky velmi pochvalují. Zúčastnili se především studenti třetích ročníků, ale také kvinta," prozradila Jarmila Miklasová, učitelka chemie a biologie.

Atraktivní chemii už třetím rokem přednášejí Jarmila Kuličková a Eva Kubíčková. „Jezdíme po celé republice. Naším hlavním cílem je trochu zpopularizovat vědu. Každý dnes studuje humanitní studia nebo ekonomii a to je škoda," míní Kuličková.

Projekt Populární věda funguje už sedmým rokem. V jeho rámci objíždějí studenti druhých či třetích ročníků základní a střední školy po celé republice. „Takových dvojic, jako jsme my, je asi deset. Samozřejmě studenti musejí být komunikativní a mít trochu talent k přednášení. Já jsem do toho šla proto, že nechci skončit v laboratoři, ale raději bych učila," prozradila Kubíčková.

Pod vedením absolventek chemické školy se mohli studenti proměnit v kouzelníky, kterým hoří plamen v ruce, nebo si mohli sáhnout na tekutý dusík. „Při krátkém kontaktu nebezpečí nehrozí, pokud by však ruka byla v kontaktu s dusíkem déle, už by začala černat a opuchat. Popáleniny 
z mrazu jsou horší než od ohně," vysvětlila studentům mladá chemička.

Doslova s otevřenou pusou pak mohli studenti sledovat, jak dokáže levitovat magnet nebo jak během pár vteřin zkamení květ karafiátu.

„Hodina byla skvělá, moc mě to bavilo. I ta zmrzlina vyrobená dusíkem chutnala parádně," pochvalovala si Martina, jedna z přítomných studentek. Nadšení bylo patrné i z jejích spolužáků. Jinak tomu nebylo ani ve Slavičíně, kde studenti říkali, že byly přednášky suprové.

„Mladé chemičky k nám pozvala naše velmi šikovná chemikářka Veronika Prchlíková. Přednášku absolvovaly hlavně děti, které mají o chemii či fyziku zájem, případně letošní maturanti," doplnila Libuše Pavelková, zástupkyně ředitele Gymnázika Jana Pivečky ve Slavičíně.

LUKÁŠ FABIÁN

Autor: Redakce

28.3.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

V Odrlicích působil guru Jára zhruba pět let.
10

Odháčkování na Hané. Nic bujarého, neobtěžovali, říkají sousedé guru Járy

Videosouhrn Deníku – úterý 23. ledna 2018

Pád opilce do kolejiště a Labská princezna na suchu: prohlédněte si videa dne

Teď už bolí každá porážka, smutní útočník Beranů Honejsek

ROZHOVOR/ - Byl plný emocí, bublalo to v něm. Vždyť už potřetí v sezoně gratuloval Antonín Honejsek svým kamarádům z Mladé Boleslavi Kotvanovi s Holíkem k výhře. „Když nedáme přesilovku pět na tři, nemůžeme vyhrát. To byl rozhodující okamžik,“ nechápal Honejsek počínání týmu za stavu 1:1.

AKTUALIZOVÁNO

Tradiční bída s Boleslaví. Berani důležitou bitvu nezvládli

Největší sláva se odehrála už před samotným zápasem, kdy zkušený obránce hokejistů Aukro Berani Zlín Tomáš Žižka převzal dres ke svému 1000. zápasu v nejvyšší soutěži z rukou generálního manažera klubu Martina Hostáka.

Případ guru Járy a jeho pověstného „odháčkování“ se znovu vrací na začátek

Po více než třech letech od rozsudku krajského soudu ve Zlíně se kauza Jaroslava Dobeše alias guru Járy a jeho společnice Barbory Pláškové dostala zpět před krajský senát.

NEPŘEHLÉDNĚTE! Prvňáci ze ZŠ v Jasenné a v Trnavě ve Zlínském deníku

V tištěném středečním vydání Slováckého deníku budou fotky usměvavých dětí z prvních tříd ze ZŠ v Jasenné a v Trnavě.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT
>