„Vyrazili jsme se sem podívat z dětmi, protože tu máme dost známých," vysvětlila důvod své návštěvy Ludmila Pravdíková z Velkého Ořechova.

V rámci festivalu byl totiž připraven také program pro děti. Ty si tak mohli užít vystoupení kouzelníka Ťululum, nechat si namalovat něco na obličej nebo se zkrášlit dětským tetováním. Pro ty aktivnější nechyběl ani skákací hrad.

„Když jsem s tím před lety začínal, chtěl jsem, aby to byla taková vesnická veselice uprostřed dědiny," vzpomíná na zrod myšlenky pořadatel a hlavní organizátor Zdeněk Pálka z Velkého Ořechova.

Ten kdysi v Dobrkovicích provozoval hospodu a asi před pěti lety ho poprvé napadlo uspořádat akci na způsob pivních slavností. Letos mohli návštěvníci akce ochutnat až osmnáct druhů piva ze všech možných koutů republiky.

„Letos tu mám i takové speciality, které tu na okolí nikde nikdo netočí, nejblíž v Brně nebo Olomouci," pochlubil se Zdeněk Pálka. „To sem ani nikdo do žádného velkoskladu nevozí," dodal.

Dle jeho slov se mu tyto piva podařilo sehnat pouze díky jednomu ze svých známých, který je členem asociace speciálních pivních hospod po republice. K ochutnání tak byla deseti až osmnácti stupňová piva, nefiltrovaná, kvasnicová, tmavá nebo i s příchutí ovoce či koriandru nebo konopí. Prodávali se též grilované speciality, gyros a nebo tradiční guláš.

„Brod má novou jedenáctku," prohlásil muž negustují u výčepu jedno z piv směrem ke svému známému. Ten mu odvětil: „Já vyzkoušel tamtu osmnáctku z Jihlavy a není špatná." Nezasvěcený člověk by si skoro myslel, že se baví o fotbale a ženách.

K tanci a poslechu hrála v odpoledních hodinách dechová hudba. Tu později vystřídaly rockové skupiny FV Trio, jarošovský HAD a londýnská kapela Dirty Falcon. Na závěr vystoupily také Reflexy.

„Vstupné nevybíráme. Chtěl jsem, aby se sem mohl přijít kdokoliv pobavit bez ohledu na to jestli tu chce být deset minut nebo celý den," řekl Zdeněk Pálka. „Těší mě, že festival má rostoucí návštěvnost," dodal.

Podle něj na loňský ročník dorazilo přes šest stovek návštěvníků, což je pro obec se zhruba dvěma sty šedesáti obyvateli velmi slušná návštěvnost.

„I přesto, že se tady toho vytočí docela dost, tak by to na pokrytí všech nákladů na zaplacení desetičlenné obsluhy, kapel a doprovodných atrakcí nestačilo, pokud by mi s tím nepomáhala obec," přiznal Zdeněk Pálka.

Všichni přítomní se dobře bavili také díky pestrému programu poskládanému tak, aby si každý našel to své bez ohledu na věk. Nejvíce pak samozřejmě milovníci rezavého moku.

ROMAN BUČEK