„Původní střecha je již zchátralá a bude nahrazena břidličným krovem," uvedla místrostarostka Křekova Martina Burdová. Kaple byla postavena roku 1953 na místě, kde stávala původní kaple z 18. století, která se však do dnešních dnů nedochovala. Renovace střechy má být provedena ještě před koncem července.

„Poslední neděli v červenci u nás bývá Hložecká pouť. Nechceme, aby se stavební práce kryly s tímto termínem, a tak se vynasnažíme, aby vše bylo do pouti hotové," doplnila Burdová.

Turecký nájezd

V případě, že by hrozilo prodloužení oprav, se začne s rekonstrukcí až po pouti. Na obnovení kaple se bude podílet také jeden z místních obyvatel, který stavební práce udělá zadarmo.

„Do místní kaple chodím od dětství a chci, aby byla pěkná," tvrdí stolař Roman Vaculčík. „Pokaždé, když se do kaple vrátím, si budu moc říct, že je to má práce," svěřil se Vaculčík. Hložecká kaple je pro místní významná i díky obrazu, který je v ní umístěn.

Je na něm zachycena místní pověst, podle níž se prý obyvatelé ukrývali před nájezdy Turků v dutině vykotlaného stromu v okolních lesích. Panna Maria nad nimi držela ochrannou ruku a vchod do stromu uzavřela tak, aby jej pohanští nájezdníci neobjevili.

„Na obraze je znázorněný strom a nad ním Panna Maria shlížející na Turky," zakončila svůj výklad místostarostka Burdová. (zoe)