Fotbalové hřiště v Lužkovicích pokryly stany a pípy. V loni se i přes nepřízeň počasí sešlo více než 3 000 návštěvníků a letošní ročník má ještě vyšší ambice. „Na organizaci festivalu pracuje přes sto lidí, od brigádníků, přes fotbalisty až k dobrovolným hasičům. Máme celou řadu sponzorů. Jedna z firem nám například jako sponzorský dar zapůjčila velký chladicí box, takže máme všechny sudy dopředu nachlazeny a nemusíme se bát, že selhalo chlazení u jednotlivých píp," vysvětluje Masařík. Při vysokých teplotách, které celý den panovaly, je to dobrá zpráva pro všechny pivní nadšence.

„Rádi bychom do večera zvládli alespoň patnáct různých druhů piv, zatím jsme u třetího," hlásí Jakub Krajňanský a Jan Šáš. Konkrétní recept na zvládnutí takového úkolu nenabízejí. „Člověk se s tím musí narodit," shodují se. U jiného stolu nabízí Martina Krajčová lepší radu. „Je výhodné si vzít větší obnos peněz a pivo prokládat jídlem. Člověk tak zvládne ochutnat více značek a ani následné ráno nebude tak náročné," radí Krajčová.

„Já jsem na prázdninách u strejdy ve Zlíně, mám u něj ve firmě brigádu. Poslední týden všichni v práci mluvili jen o tom, jak v sobotu vyrazí do Lužkovic. Nemohl jsem si to nechat ujít," směje se rodák z Českých Budějovic, Martin Kostelecký. Pochvaluje si jak širokou nabídku piv, tak úžasnou atmosféru. „Příští rok přijedu zas," slibuje. Již teď organizátoři plánují, jak by mohl příští ročník festivalu vypadat.

„Příští rok bude desátý ročník, takže bychom rádi připravili program na dva dny a ačkoliv nejsme hudební festival, pokusíme se přizvat i nějaké kapely se zvučnými jmény," slibuje Masařík. „Také se snažíme navázat co nejširší spolupráci s drobnými pivovary, kterým bychom mohli nabídnout místo k prezentaci," říká Masařík. Detaily však zatím prozradit nemůže. Samotná příprava dalšího ročníku začne za dva měsíce. Jak však dokazují v Lužkovicích každým rokem, budou se mít návštěvníci na co těšit.

Autor: Jakub Mikel