Kvůli zhoršující se epidemické situaci bylo dnes svoláno mimořádné zasedání krizového štábu.

Na jednání se hejtman Radim Holiš a vedení pěti nemocnic dohodli na zákazu návštěv, který platí od zítřka, tedy od čtvrtku 21. října. Doporučení o omezení návštěv pro lůžková zdravotnická zařízení včera vydala Krajská hygienická stanice.

„Rozhodnutí bylo jednomyslné. Nejhůře je na tom Kroměřížská nemocnice, kde omezení návštěv platí od pondělí. Pro ostatní nemocnice jde o preventivní opatření. Všichni máme v živé paměti uplynulé měsíce, kdy jsme byli na hranici možností a měli přeplněná lůžka na jednotkách intenzivní péče. Tímto opatřením chceme kritickému stavu předejít,“ řekl Radim Holiš.

Kontroly ve vozidlech MHD Dopravní společnosti Zlín-Otrokovice (DSZO). Asistenti se zaměřili i na nošení respirátorů a roušek.
VIDEO: Roušku? Nemám. Ve zlínské MHD kontrolovali nošení respirátorů

„Zátěž nemocnic poroste. Doba, kdy se doháněla operativa je bohužel pryč, a musíme se připravit na další vlnu,“ dodal hejtman.

Výjimka z regulace návštěv se týká pouze nezletilých pacientů, doprovodu otců či jiných osob u porodu, pacientů s omezenou svéprávností a pacientů v terminálním stádiu nevyléčitelného onemocnění.

„S ohledem na bezpečnost pacientů bude zákaz platit do odvolání, které je v kompetenci vedení jednotlivých zařízení. Prosíme příbuzné pacientů, aby nutnost návštěvy nemocnice pečlivě zvážili,“ uvedla Soňa Ličková.

Počet osob s nově prokázaným onemocněním covid -19 v kraji vystoupal jen za úterý na 168, což je o 78 případů více než před týdnem a současně nejvíce od letošního června. Celkem je nyní v kraji 502 nakažených osob.

Podlehla pětatřicetiletá žena

„Bohužel musíme potvrdit, že v naší nemocnici zemřela na onemocnění covid-19 pětatřicetiletá pacientka. Ačkoli měla přidružené onemocnění, nebyla proti koronaviru očkovaná, což se pro ni stalo zásadním,“ uvedla Lenka Mergenthalová, předsedkyně představenstva Kroměřížské nemocnice.

Vysokou virovou zátěž vykazují mladí lidé ve věku pod 19 let, avšak zvyšuje se i počet nově zachycených nákaz ve věkových kategoriích 20 až 49 let. Převážně se nemoc šíří v neočkované populaci.

„Čísla jasně potvrzují, že očkování chrání proti vážnému průběhu onemocnění. Z toho důvodu by také lidé nad 60 let měli zvážit přeočkování posilující dávkou. Všechny žádám, aby dodržovali platná opatření a byli k sobě ohleduplní. Očkovat se lidé mohou v nemocnici nebo u svého praktického lékaře,“ doplnil hejtman.

Řidiči záchranky trénovali zvládání smyku i jízdu terénem
Řidiči záchranky trénovali zvládání smyku i jízdu terénem

Nejnižší podíl naočkovaných je v oblastech Uherskobrodska, Rožnovska a Podhostýnska.

„Do všech ordinací v kraji jsme schopni dodat i malé množství vakcín včetně injekčních stříkaček. Praktičtí lékaři se mohou s požadavkem na konkrétní počet očkovací látky obrátit na Lubomíra Nečase, předsedu krajského Sdružení praktických lékařů na e-mailové adrese: necas@bnzlin.cz,“ upozornil krajský koordinátor pro očkování Jiří Lučan.

Ukončené očkování má v kraji k 19. říjnu 305 747 osob. Posilovací dávku ke stejnému datu dostalo 1 300 lidí.