„Okrajové oblasti regionu všeobecně nejsou příliš pokryty firmami, byť nyní je nabídka volných pracovních míst solidní. Jsme proto rádi za každé další nové pracovní místo," řekla Zlínskému deníku ředitelka krajské pobočky úřadu práce ve Zlíně Miriam Majdyšová.

Podle ní bylo v samotných Drnovicích k poslednímu květnovému dni evidováno 14 nezaměstnaných. „Kdyby tam každý z nich našel v nově otevírané hale práci, nezaměstnanost by tam klesla na nulu. To by bylo krásné, i když tuším, že se to nestane," usmála se ředitelka.

Společnost, která se zabývá mimo jiné i výrobou součástek pro automobilový průmysl, je jedním z největších zaměstnavatelů na Valašskokloboucku. Nyní tam pracuje podle vedoucího závodu Jana Častulíka necelých pět set lidí, převážně místních a z okolních obcí.

„Dlouhodobě upřednostňujeme ty, kteří to mají blíže do naší firmy, a nemusejí tak dojíždět nějakých třicet kilometrů. Ti se pak snaží najít si pochopitelně práci blíže svému bydlišti, čímž tak působí větší fluktuaci," podotkl vedoucí závodu.

Zájemci o práci v nové hale, kterou otevřou slavnostně 22. června, se už mohou hlásit. Přednost zřejmě tentokrát budou mít ti z trošku větší vzdálenosti.

„Náborové řízení už probíhá. Rádi bychom trochu ulevili Brumovsko-Bylnicku, který je sice u slovenské hranice, ale problémy s prací tam mají ještě větší než tady," dodal.

V podniku, jež v Drnovicích působí už asi deset let, pracuje nějakých osm let Josef Fojtů ze sousední vesnice Vysoké Pole.

„Dříve jsem podnikal coby malíř-natěrač. Přes léto to šlo, ale přes zimu ne. Když byla možnost, abych našel práci coby zaměstnanec u drnovické pobočky, neváhal jsem. Jsem rád, že se jí daří," řekl Deníku stávající zaměstnanec.

I starosta Vysokého Pole Josef Zicha vítá navýšení nabídky pracovních možností. Tamních obyvatel tam už podle něj pracuje dobrá polovina. Za pravdu mu dává také jeho kolega, šéf dotčené drnovické radnice Tomáš Zicha.

„Jsme rádi, že taková firma v našem regionu je," přiznal starosta. Na druhou stranu jej trápí tamní účelová komunikace spojující Drnovice s Tichovem, která je v soukromém vlastnictví.

„Cestu přitom využívají jak autobusoví dopravci či běžní šoféři, tak i řidiči směřující do zmíněného drnovického podniku. Na její údržbě se podílíme my i Tichov, dále pak třeba i náš podnik. Chceme, aby ale byla v péči Zlínského kraje," dodal drnovický starosta.

Změna však zřejmě nebude možná. „Podle vyjádření našeho odboru dopravy a silničního hospodářství neodpovídají technické parametry účelové silnice požadovaným parametrům pro silnice III. třídy, a tudíž tuto cestu není možné zařadit mezi silnice III. třídy, které má ve své správě Zlínský kraj," reagoval za krajský úřad Jan Vandík.