Jen na Zlínsku by se opatření mohlo týkat třinácti firem, a v ohrožení je tak více než 1500 pracovních míst.

Už loni skončila ve Zlíně výroba holínek a na černém seznamu mohou být i další firmy.

„Stručně řečeno je problém v tom, že ministerstvo při přijímání evropské směrnice bylo papežštější než papež. Unie chtěla regulovat velké rafinerie, které vyrábí polyuretan, u nás však zákon dopadl na všechny firmy, které s tímto materiálem přijdou jen do styku. To nikde jinde v Evropě není. Naše firmy se tak stávají neschopné konkurence," vysvětlila senátorka Alena Gajdůšková.

Výrobky z polyuretanu nás navíc obklopují téměř všude.

„Podešve bot, opěrky křesel, kryty různých přístrojů. To vše obsahuje polyuretan. Absurdní je hlavně to, že samotný polyuretan přírodě nijak neškodí. Nikdo z nás by nebojoval za něco, co škodí životnímu prostředí," sdělil docent Petr Hlaváček, viceprezident České obuvnické a kožedělné asociace.

Jaké problémy firmy čekají, popsal i Robert Zatloukal, výkonný ředitel společnosti Promens.

„Nedokázali bychom se pružně přizpůsobit požadavkům zákazníka. Každou drobnou změnu bychom museli hlásit úřadům a čekat na povolení. A to nemluvím o finanční náročnosti. Svým zahraničním partnerům o tomto nařízení ani neříkáme. Jednak by nepochopili, co je u nás možné, a také by si rozmysleli investovat v České republice. Nikde jinde totiž tak přísná směrnice není," sdělil Zatloukal.

„Kuriózní" je i zájem ministerstva ponechat tento pochybný zákon, tak jak je.

„Selský rozum, věcné argumenty. Nic nepomohlo. I výbor pro životní prostředí nám dal za pravdu, jen poslanci ne. Mimo záznam nám každý potvrdí, že máme pravdu, ale nepomůže nikdo," doplnil Zatloukal.

Přísný zákon už měl být jednou opraven. Novelu předložil bývalý zlínský primátor Tomáš Ulehla. Poté, co novela prošla Senátem a v Poslanecké sněmovně prvním i druhým čtením, zatahal někdo za nitky.

„Najednou se změnil zpravodaj, který zákon předkládal, a k jeho schválení došlo v nočních hodinách před Vánoci, kdy už i zákonodárci nejsou nejčilejší," potvrdila senátorka Gajdůšková. Podle podnikatelů je přijatý zákon v silném kontrastu se slibovaným snížením administrativní zátěže.

„Vzhledem k tomu, že ministerstvo nám není ani schopno uvést nějaký argument, nezbývá nám, než se ptát: Co je hlavním motivem zákona? Snaha o ochranu prostředí nebo podpora podnikání to rozhodně není," zakončil ředitel společnosti Promens Petr Zatloukal.

Novelu dostanou na stůl příští týden

Tvrdý boj o novelu zákona má vypuknout už v příštím týdnu. „Pokud poslanci novelizaci opět shodí ze stolu, reálně hrozí odchod či dokonce zánik některých menších firem," sdělil Hlaváček. Proti současnému znění zákona se postavilo i třináct významných autorit z oboru.

Obouvá koně i jaderné techniky. Skončí kvůli státu?

Je jedním z posledních ševců ve Zlíně. Řemeslu se věnuje od sedmdesátých let, a ačkoli by si mohl užívat penze, zasazuje se nyní o boj proti nesmyslné byrokracii. Řeč je o Pavlu Kubinovi, majiteli společnosti Moraviaplast, která, snad i trochu symbolicky, sídlí v areálu Svitu.

„Mohl bych být už dávno v důchodu. Nechci ale opustit lidi ve firmě. Navíc cítím i povinnost ohradit se proti nesmyslům, které na nás vláda valí. Tohle je typický příklad arogance a bezohlednosti. Postup úředníků, který jsem si zažil na vlastní kůži, mě mrzí a uráží," nešetří kritikou Kubina. Jeho firma se zabývá i výrobou netradiční obuvi. Například ochranných bot pro jaderné elektrárny.

„Vyhrál jsem tendr pro elektrárny ve Švédsku. Jak už to tak u nás bývá, ČEZ po našem výrobku ani neštěkl," prozradil.

Boty v elektrárně toho musí opravdu vydržet hodně.

„Každý den se perou. Největší důraz je však kladený na životnost. Po využití se totiž stávají regulérním nebezpečným odpadem a likvidace jednoho páru bot pak stojí víc než boty samotné," doplnil. Zajímavý je i další výrobek. Podešve pro koně.

„Jsou to boty s přezkou, které nahrazují podkovy. Zatím se nám výroba daří. Do chvíle, než nám to ukradnou Číňani nebo úředníci zjistí, že to málo zregulovali," má jasno jeden z mála posledních zlínských ševců. (fab)

Běžné využití polyuretanu ve výrobě

➠ výroba lepidel

➠ pružné pěny

➠ textilní vlákna (sportovní oděvy)

➠ kolečka na skateboard

➠ rámování autoskel

➠ obuvnický průmysl

LUKÁŠ FABIÁN