„Moc jsem se na to těšila. Mamince prý napsal kvůli tomu nějaký kamarád, sestra byla na nějakém pobyťáku se školou, tak jsme si řekli, že bychom sem mohli jet prodávat. Teplé oblečení jsem neřešila, s tím mi pomohla právě máma," řekla Deníku devítiletá Barborka.

Když sama dostala chuť na párek v rohlíku u jejich stánku, vzala si od maminky padesátikorunu a postavila se do fronty. Několik desítek korun si odmítla nechat vrátit zpátky s tím, že chce také přispět.

Heslem akce Pomáháme potřebným bylo Čím více vypijete a sníte, tím lépe. „Zejména pro děti, které nemohou na rozsvěcování vánočního stromečku být s námi kvůli své zákeřné nemoci," vysvětluje jeden z hlavních organizátorů akce Michal Kratochvíl.

Za osm let, co akci pořádají, se díky všem podařilo vybrat pro potřebné více než 968 tisíc korun. Letos bylo v sázce překročení jednoho milionu korun. A podařilo se. V pátek akce Pomáháme potřebným vynesla více než 187 tisíc korun, za všechny ročníky tak suma přesáhla 1,1 milionu korun.

„Naše charitativní akce je unikátní v tom, že se tady sejde čtyřicet až padesát dobrovolníků z celé republiky, vesměs kamarádů. Jsou z Vyškovska, Českých Budějovic, Brna, Jeseníku či Ostravy. Máme tu zástupce našich otrokovických strážníků, státní policie či Besedy," vyzdvihuje za pořadatele a hlavní iniciátory tradiční akce Milan Plesar.

Nad horkými nápoji se na vánoční atmosféru naladil například Aleš Judas z Kvasic. „Šel jsem jen tak kolem, chtěl jsem ochutnat zdejší punč a svařák, nasát atmosféru. Možná mi potom vyhládne a dám si i něco k snědku. Je to tady výborné," hodnotí během akce Aleš Judas.

V rámci doprovodného programu rozsvěcení vánočního stromu se pak na pódiu přestavilo několik účinkujících, dospělých i dětí.